Ranskan presidentinvaalien lopullinen tulos selvillä – Macron sai 66,1 prosenttia äänistä

Äänestysinto laski ensimmäiseltä kierrokselta.

Ranskan presidentinvaalien lopullinen tulos on valmis. Emmanuel Macron sai äänistä 66,1 prosenttia ja Marine Le Pen 33,9 prosenttia.

Äänestämättä jätti toisella kierroksella 25,44 prosenttia, kun vielä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella äänestämättä jätti 22,23 prosenttia. 

Ranskan sisäministeriö kertoi aiemmin, että tyhjiä tai muista syistä hylätyksi tulleita äänestyslipukkeita jätettiin ennätysmäärä 9 prosenttia.

Näin ollen ranskalaisista kolmasosa ei äänestänyt presidentinvaalien ratkaisevassa kierroksessa lainkaan tai jätti hylätyn äänestyslipukkeen. Vastaavaa ei ole tapahtunut Ranskassa liki 50 vuoteen.

Yhdeksi syyksi on arveltu, että osa äänestäjistä ei kannattanut kumpaakaan ehdokasta sen jälkeen, kun perinteiset pääpuolueet putosivat ratkaisevalta toiselta kierrokselta.

Äänestysprosentti jäi 75:n tuntumaan. Yhtä innottomasti ranskalaiset äänestivät viimeksi presidentinvaaleissa vuonna 1969. Viimeksi tuolloin äänestysinto oli presidentinvaalien toisella kierroksella ensimmäistä laimeampi.

Ranskassa tyhjien protestiäänien määrä presidentinvaaleissa nousee yleensä toisella kierroksella, mutta ei näin jyrkästi. Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella hylättyjä ääniä oli kaikista annetuista äänistä 2 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.