Ranskan sosialistien johtajakisa ratkesi

Ranskan sosialistipuolueen uudeksi puheenjohtajaksi on nousemassa Lillen kaupungin pormestari Martine Aubry. Puolueen mukaan Aubry voitti jäsenäänestyksessä vastaehdokkaansa Segolene Royalin täpärällä 42 äänen erolla.

58-vuotias Aubry on vaatinut puolueeltaan nykyistä vasemmistolaisempia linjauksia.

Sosialistien entinen presidenttiehdokas Royal ilmoitti välittömästi vaativansa uutta äänestystä ensi torstaiksi. Royalin mielestä äänestyksessä oli havaittu runsaasti epäselvyyksiä. Aubry torjui esityksen ja sanoi, ettei uusinnalle ole tarvetta. Puolueen johto on kutsuttu hätäkokoukseen tilanteen takia.

Vaaleissa annettiin noin 135 000 ääntä. Aubryn ääniosuus oli 50,02 prosenttia ja Royalin 49,98. Nimettömät puoluelähteet kuvailivat tulosta katastrofiksi: hajanaisen puolueen johtaminen on vaikea tehtävä.

Vaalitulos vaikuttaa myös seuraavien presidentinvaalien ehdokasasetteluun. Sarkozylle viimeksi hävinnyt Royal on ilmoittanut olevansa halukas uuteen mittelöön vuonna 2012. Ilman puolueen puheenjohtajuutta on kuitenkin epätodennäköistä, että sosialistit valitsisivat hänet ehdokkaakseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.