Ranskassa julkisen liikenteen rampauttaneet lakot ovat jatkuneet jo melkein kaksi viikkoa

Ranskassa muun muassa julkiseen liikenteeseen vaikuttaneet laajat lakot jatkuvat tänään jo yhdettätoista päivää.

Lakkojen taustalla ovat suunnitellut eläkeuudistukset. Ammattiliitot ovat vannoneet jatkavansa taistelua, kunnes presidentti Emmanuel Macron hylkää suunnitelmat.

Uudistukset poistaisivat yhteensä 42 erillistä eläkejärjestelmää. Osa näistä on tarjonnut varhaiseläkeratkaisuja ja muita etuuksia julkisten alojen työntekijöille, kuten junankuljettajille, satamatyöläisille ja jopa Pariisin oopperan henkilökunnalle.

Liitot ovat ilmoittaneet, että tiistaina järjestettäisiin suuri mielenosoitus, ja kymmenien tuhansien uskotaan osallistuvan mielenilmaukseen.

Ammattiliitot ovat toivoneet, että vuoden 1995 tapahtumat toistuisivat. Tuolloin oikeistohallitus saatiin perumaan eläkeuudistukset joulun alla järjestettyjen kolmen viikon mittaisten metro- ja raideliikenteen lakkojen avulla.

Yritykset pelkäävät pitkittyneen työtaistelun johtavan suuriin tulonmenetyksiin tärkeänä sesonkina. Matkustajat sen sijaan ovat pelänneet, että heidän lomasuunnitelmansa peruuntuisivat lakkojen vuoksi.

Maan pääministeri Edouard Philippe julkisti eläkeuudistukset aiemmin tällä viikolla. Hän lisäsi liittojen närkästystä ehdottamalla, että laissa määrätyn 62 vuoden eläkeiän mukaisesti työnsä jättävät saisivat aiempaa pienempää korvausta. Suurempaa korvausta saisi, jos suostuisi eläköitymään nyt ehdotetussa 64 vuoden iässä.

Hallituksella ensi viikko aikaa perua uudistukset

Philippe kertoi Parisien lehdelle, etteivät ranskalaiset suostuisi siihen, että heiltä riistetään julkisen liikenteen vaihtoehdot joulusesongin aikaan.

Liitot eivät kuitenkaan suostu antamaan myöten ja vaativat hallituksen perääntyvän.

Kovan linjan CGT-Cheminots ammattiliiton pääsihteeri Laurent Blum kertoi uutistoimisto AFP:lle, että hallituksella on koko ensi viikko aikaa tehdä viisas päätös ja perua uudistukset, jos se haluaa konfliktin loppuvan ennen lomia.

CGT-Cheminots on valtion omistaman rautatieliikenneyhtiö SNCF:n pääammattiliitto.

Maltillisempi CFDT liittyi myös lakkotoimiin sen jälkeen, kun Philippe kertoi suunnitelmista maksaa vähemmän eläkettä ennen 64 vuoden ikää eläköityville.

–  On hyvin epäreilua pyytää niitä tekemään töitä pidempään, jotka ovat syntyneet vuonna 1960 ja oli määrä eläköityä vuonna 2022, CFDT:n johtaja Laurent Berger kertoi Le Journal du Dimanche -lehdelle.

Hänen mukaansa liitossa olevat raideliikenteen työntekijät eivät haluaisi olla lakossa joulun aikaan.

Ranskassa eläköidytään muita maita aiemmin

Pääministeri on käynyt neuvotteluja liittojen edustajien kanssa, ja neuvotteluja on määrä jatkaa ensi viikolla.

Keskimäärin ranskalaiset eläköityvät hieman 60 ikävuoden jälkeen, eli huomattavasti aiemmin kuin useimmat muissa Euroopan maissa tai rikkaissa OECD-maissa.

Raideliikenteessä odotetaan olevan sunnuntaina pahoja häiriöitä, kun ainoastaan neljäsosa pitkän matkan TGV-junista ja kolmannes lähijunista on liikenteessä, SNCF kertoo.

Lakot osuvat kuitenkin kovimmin Pariisiin ja sen lähiseutuun. Pääkaupungin metroliikenteessä kulkee ainoastaan kaksi linjaa, jotka liikennöivät ilman kuljettajaa. Pariisin ja sen esikaupunkialueiden välillä toimii yhtä lailla erittäin rajoitettu määrä julkista liikennettä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Ensimmäinen Euroopassa tapahtunut koronavirustartunta vahvistettu Saksassa – virustartunta myös Japanissa

Tutkija: Valko-Venäjä ei liiku mihinkään EU:n ja Venäjän välissä – Valko-Venäjän ja Venäjän suhde on pattitilanteessa, mutta lähentymisen länteen taas estää presidentti Lukashenkon haluttomuus uudistuksiin

Analyysi: Koronaviruksesta on esitetty kovia väitteitä ilman todisteita – se pitäisi vielä selvittää, mikä on Wuhanissa toimivan korkean riskin viruslaboratorion rooli epidemiassa

Israelin Netanjahu ei vaadikaan syytesuojaa korruptiosyytöksiltä

Trumpin puolustustiimi ei kommentoinut Boltonin väitteitä, vaan keskittyi hyökkäämään Bidenia vastaan

Kolumni: Holokaustiin liittyy velvollisuus muistaa – vai velvollisuus ajatella?

Trump esittelee Lähi-idän rauhansuunnitelmansa

Kiinassa todettu jo yli 100 koronaviruskuolemaa, vahvistettujen tartuntojen määrä pomppasi yli 4  000:een – asiantuntijat ennustavat tartuntojen jatkuvan vähintään kuukausia

USA:n viranomaiset: Prinssi Andrew'n yhteistyöhalu Epsteinin seksuaalirikostutkinnassa nolla

Auschwitziin palanneet selviytyjät muistelivat kipeitä kokemuksiaan muistojuhlassa: "Minun on yhä vaikea palata tänne"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.