Ruotsalaistutkija: Ennennäkemätön tilanne, mitä vain voi tapahtua

Ruotsin vaalitulos vaikuttaa ovensuukyselyiden perusteella aiheuttavan ennennäkemättömän tilanteen, jossa mitä vain voi vielä tapahtua, arvioi dosentti Ann-Cathrine Jungar Södertörnin korkeakoulusta Tukholmasta.

Hänen mukaansa ovensuukyselyiden perusteella tietää yleensä jo, minkälainen hallitus Ruotsiin on tulossa, mutta nyt punavihreä blokki ja porvariblokki näyttävät olevan lähes tasoissa. Sosiaalidemokraatit ovat säilyttämässä asemansa suurimpana puolueena, mutta punavihreään blokkiin myös kuuluva ympäristöpuolue ei välttämättä edes ylitä neljän prosentin äänikynnystä, missä tapauksessa se jää kokonaan ulos parlamentista.

Myös ruotsidemokraattien nousu toiseksi suurimmaksi puolueeksi vaikeuttaa hallituksen muodostamista, sillä muut puolueet ovat olleet haluttomia ryhtymään sen kanssa hallitusyhteistyöhön.

Yhteistyöhalua ruotsidemokraattien kanssa tuskin lisää se, että äänestäjät vaikuttavat arvostavan tiukkaa ruotsidemokraattien vastaista linjaa. Jungar huomauttaa, että ruotsidemokraatteihin sopeutuvaisimmin suhtautuneet puoleet eivät menestyneet näissä vaaleissa.

Tässä tilanteessa Jungar pitää mahdollisena jopa sitä, että puolueet muodostaisivat hallituksen yli blokkirajojen, jolloin hallituksessa voisi Suomen tapaan olla yhtä aikaa puolueita sekä oikealta että vasemmalta. Ruotsalaisäänestäjät ovat hänen mukaansa kuitenkin perinteisesti rankaisseet puolueita myös blokkirajat ylittävästä yhteistyöstä.

SVT:n ovensuukysely: Ruotsidemokraatit nousemassa toiseksi suurimmaksi puolueeksi

Halla-aho ruotsidemokraattien vaalijuhlassa KSML:lle: "Maahanmuuttomyönteinen hysteria murtuu"

Pääministeri Sipilä: Ruotsidemokraatit ovat selvästi vaalien voittaja, edessä hankalat hallitusneuvottelut

Ruotsidemokraattien leirissä hillittyä juhlintaa ovensuukyselyjen tultua julki

Ruotsin mediat: Vaalityöntekijöitä ja ehdokkaita uhkailtu

SVT: Ruotsidemokraattien äänestyslippuja kateissa vaalipaikalla