Ruotsi ei luovuta talousrikoksista etsittyä miestä Kiinaan

Ruotsin korkein oikeus on päättänyt, ettei maa luovuta talousrikoksista etsittyä Qiao Jianjunia Kiinaan, kertovat Ruotsin yleisradio SVT ja uutistoimisto TT. Oikeuden mukaan luovutus olisi Ruotsin lakien ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen.

Oikeuden mukaan Kiinassa Qiao Jianjuniin voi kohdistua vainoa tämän poliittisen toiminnan vuoksi, ja luovutuksen seurauksena hän saattaisi joutua kidutuksen uhriksi tai saada kuolemantuomion. Ruotsalaisoikeus epäili sitä, että Jianjun saisi reilun oikeudenkäynnin kotimaassaan.

Vuodesta 2015 Ruotsissa valenimen alla kirjoilla ollut Qiao Jianjun on ollut maanpaossa seitsemän vuotta. Hän on yksi Kiinan etsityimmistä epäillyistä talousrikollisista. Kiinassa hän työskenteli valtiollisen viljateollisuuden virkamiehenä.

Tapaus on kiristänyt Ruotsin ja Kiinan välejä. Miestä on syytetty miljoonia euroja vastaavan summan kavaltamisesta Kiinassa.

Qiao Jianjun saatetaan yhä luovuttaa Ruotsista Yhdysvaltoihin, jossa häntä epäillään törkeistä rahanpesurikoksista. Tukholman lääniin kuuluvan Solnan käräjäoikeus pidätti hänet Yhdysvalloissa tapahtuneiden epäiltyjen rikosten vuoksi kesäkuun lopulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.