Ruotsi sai pääministeriehdokkaan, mutta tuskin uutta hallitusta

Ruotsissa yritys avata politiikan umpisolmua näytti edistyvän maanantaina kun pääministeriehdokkaaksi nimitetty kokoomusjohtaja Ulf Kristersson kertoi haluavansa muodostaa hallituksen kristillisdemokraattien kanssa. Paluu lähtöruutuun voi kuitenkin olla edessä jo keskiviikkona, kun valtiopäivät äänestää Kristerssonin asemasta.

Tappio näytti varmalta, sillä ennen syyskuun vaaleja yhtenäisenä esiintynyt porvariallianssi on hajoamassa. Keskustapuolue ja liberaalit äänestävät kaikesta päätellen Kristerssonia vastaan.

–  Voi kyllä sanoa, että olen vähän turhautunut, Kristersson kommentoi tilannetta.

–  On historiallista, jos päädytään tilanteeseen, jossa porvarillinen puolue äänestää porvarillista pääministeriä vastaan. Viimeksi niin tapahtui 40 vuotta sitten, päivitteli kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch Thor.

Keskustapuolueen ja liberaalien perusteet selän kääntämisessä liittolaisille ovat samat, joilla he torjuivat lähdön neljän puolueen porvarihallitukseen. Keskustan ja liberaalien mukaan tuollainen vähemmistöhallitus olisi väkisinkin riippuvainen maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien tuesta.

Kristersson on tuloksetta vakuuttanut, ettei näin ole. Kristersson sanoo, ettei ole käynyt ruotsidemokraattien kanssa keskusteluja porvarihallituksen tukemisesta.

Hankalat voimasuhteet

Syyskuun vaaleissa kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi noussut ruotsidemokraatit ei ollut vielä maanantaina iltapäivällä ilmoittanut, miten aikoo äänestää keskiviikkona. Jos puolue päätyy äänestämään Kristerssonia vastaan, ei keskustapuolueen ja liberaalien äänillä olisi merkitystä lopputuloksen kannalta. Punavihreä blokki – sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue – äänestävät joka tapauksessa Kristerssonia vastaan.

Kristerssonin ehdottama kahden puolueen ministeristö olisi todellinen vähemmistöhallitus – sillä olisi vain 92 edustajaa 349-paikkaisessa parlamentissa.

Pelkästään numeroiden perusteella enemmistöhallituksen muodostamiseen tarvittaisiin yhteistyötä yli blokkirajan. Tällainen ratkaisu voisi olla esimerkiksi sosiaalidemokraattien, ympäristöpuolueen ja keskustapuolueen koalitio. Mahdollisuuksia lisäisi myös liki viidesosaa parlamenttipaikoista pitävien ruotsidemokraattien ottaminen mukaan neuvotteluihin, mutta siihen yksikään muu puolue ei ole ollut valmis.

Lopulta edessä voivat olla myös uudet vaalit. Niiden houkuttelevuutta vähentää se, etteivät puolueiden voimasuhteet välttämättä muuttuisi ainakaan helpommiksi hallituksen muodostamisen kannalta.

Lähteet: TT, Expressen, Aftonbladet, Svenska Dagbladet