Ruotsin Löfven valmis hallitusyhteistyöhön yli blokkirajan, ei ruotsidemokraattien kanssa

Ruotsin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja, pääministeri Stefan Löfven sanoo olevansa valmis hallitusyhteistyöhön porvaripuolueiden kanssa. Löfven kirjoittaa Dagens Nyheter -lehdessä, että Ruotsi tarvitsee sunnuntain vaalien jälkeen vakaan hallituksen.

–  Vaihtoehto on antaa valtaa ruotsidemokraateille, rasistisille puolueelle jolla on natsijuuret. Sellaiseen ei aio olla koskaan myötävaikuttamassa, Löfven kirjoittaa.

Demareiden, ympäristöpuolueen ja vasemmistopuolueen punavihreä blokki sekä neljän puolueen porvariallianssi ovat molemmat kyselyiden perusteella jäämässä vaille enemmistöä valtiopäivillä. Ruotsidemokraatit on samalla lisännyt kannatustaan ja lähellä nousua Ruotsin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Löfven ei mainitse yhteistyötarjouksessaan yhtään neljästä porvaripuolueesta nimeltä. Maltillista kokoomusta ja sen puheenjohtajaa Ulf Kristerssonia Löfven sen sijaan syyttää valmiudesta tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

Kristersson on aiemmin sanonut, ettei hän aio edistää Löfvenin jatkoa pääministerinä, vaikka punavihreät olisivatkin suurempi blokki vaalien jälkeen. Kyselyissä punavihreät ovat olleet enimmäkseen niukasti porvariallianssia edellä.