Ruotsin valtiopäivien puhemiestä syytetään seksuaalisesta häirinnästä ja itsevaltaisuudesta

Urban Ahlin sanoo SVT:lle, että hän aikoo jatkaa puhemiehen tehtävässään syytöksistä huolimatta.

Ruotsin valtiopäivien puhemiestä Urban Ahlinia syytetään seksuaalisesta häirinnästä ja työtoveriensa loukkaamisesta. Ahlin sanoo itse kiistävänsä kaikki syytökset vahvasti. Alun perin syytöksistä kertoi Dagens Nyheter -lehti, joka oli kerännyt lausunnot noin 30 ihmiseltä, joiden mukaan Ahlin on aggressiivinen, toimii itsevaltaisesti ja pyrkii murtamaan ihmisiä henkisesti, erityisesti nuoria naisia.

 Kaikki Ahliniin kohdistuvat syytökset on tehty nimettöminä. Yksi nainen myös syyttää Ahlinia seksuaalisesta häirinnästä, joka olisi tapahtunut vuonna 2008. Syytökset seksuaalisesta häirinnästä liittyvät seksuaalisia vihjailuja sisältävään tekstiviestiin, jonka Ahlin sanotaan lähettäneen hänen kanssaan työskennelleelle naiselle. Ahlinin mukaan viesti liittyi kuitenkin töihin.

Asiasta tehtiin jo tuolloin sisäinen selvitys, jonka jälkeen päädyttiin tulokseen, että Ahlin oli käyttäytynyt sopimattomasti, mutta kyse ei ollut seksuaalisesta häirinnästä. Ahlin sanoo SVT:lle osallistuneensa selvitykseen kaikin tavoin.

TT:n mukaan on myös epäselvää onko mainittua viestiä olemassa.

– Kiellän vahvasti, että mitään seksiviestejä on olemassa, Ahlin sanoi TT:lle.

Ahlin myös sanoi, ettei hän tunnista itseään syytöksistä, joita on tehty hänen johtamistyylistään. Ahlinin syytetään etsivän konflikteja erityisesti naisten kanssa ja käyttävänsä järjestelmällisesti väärin valtaansa.

– En tunnista syytösten antamaa kuvaa itsestäni. Minusta saan arvostavia kommentteja, Ahlin sanoi.

Asiasta vaaditaan riippumatonta tutkintaa

Ahlinin edustaman Sosiaalidemokraattisen puolueen ryhmäjohtaja Anders Ygeman vaatii asiasta riippumatonta tutkintaa. Myös Ahlin on sanonut, että asiasta tehdään selvitys.

– On tärkeää, että selvitämme nämä syytökset perinpohjaisesti, Ygeman sanoi TT:lle.

Puhemiehenä Ahlinin vastuulla olisi selvittää vastaavanlaisia syytöksiä valtiopäivillä. Siksi tutkintaa ei voida tehdä valtiopäivien sisällä. Ygeman on tavannut jo useiden puolueiden johtajia selvittääkseen, miten tutkinta voitaisiin tehdä.

Ahlin sanoo, että hän on tyytyväinen, jos riippumaton tutkinta tehdään. Hän myös haluaa, että hänen johtamistapansa selvitetään.

– Minulla ei ole mitään piiloteltavaa, Ahlin sanoo TT:lle.

Ahlin sanoo SVT:lle, että hän aikoo jatkaa puhemiehen tehtävässään syytöksistä huolimatta.

– On selvää, että jatkan puhemiehenä. Minut on valittu puhemieheksi seuraaviin vaaleihin saakka, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.