SVT:n ennuste: Ruotsidemokraateille jytky, feministit sittenkin ulos

Ruotsin television SVT:n vaaliennusteen mukaan punavihreiden osuus äänistä olisi vajaat 44 prosenttia ja porvariliittoutuman runsaat 39 prosenttia. Ruotsidemokraattien prosenttiosuus olisi 13 prosenttia, mikä on yli kaksinkertainen viime vaaleihin nähden.

Feministipuolue näyttäisi sittenkin jäävän valtiopäivien ulkopuolelle runsaan kolmen prosentin äänisaaliillaan. Aiemmin illalla julkaistuissa ovensuukyselyssä näytti vielä siltä, että feministipuolue löisi itsensä läpi valtiopäiville neljän prosentin kannatuksella, joka on myös äänikynnys.

Vaalien äänestysprosentti oli 83,3.

Pääministeri Fredrik Reinfeldt ja hänen kokoomuspuolueensa ovat vaalien suurimmat häviäjät. Kokoomuksen kannatus putosi lähes kolmanneksen. Tulos merkitsee, että Reinfeldt luovuttaa pääministerin paikan sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenille.

Löfven joutuu rakentamaan hallitustaan ympäristöpuolueen ja vasemmistopuolueen tuella. Ruotsidemokraattien vaa'ankieliasema ja kolmen punavihreän puolueen keskinäiset linjariidat tekevät hallituspohjasta väistämättä huteran.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kent Persson ilmaisi varmasti kaikkien kokoomuslaisten tunteen sanomalla tuloksen olevan pettymys.

- Olemme menneet taaksepäin melko paljon, ja on selvää, että sekä me että liittoutumamme tähtäsimme toisenlaiseen tulokseen.

Sosiaalidemokraattien puoluesihteeri Carin Jämtin tulkitsi tulosta niin, että ruotsalaiset haluavat uuden hallituksen ja että kokoomuksen projekti romahti.

- Tämä tulos merkitsee, että Stefan Löfvenistä tulee pääministeri, ja hän johtaa Ruotsia toiseen suuntaan, Jämtin sanoi.

Ruotsidemokraattien puoluesihteerin Björn Söderin mukaan puolueen kannatusluku näytti hyvin positiiviselta.

- Meidän tavoitteemme on koko ajan ollut säilyttää vaa'ankieliasemamme, Söder totesi.

Feministipuolueen lehdistöedustaja Gudrun Schyman oli puolestaan hermostunut. Hän toivoi, että 4 prosentin kannatus pitää, sillä se on äänikynnys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tujunen: Paremminkin olisi voinut mennä