SVT:n ovensuukysely: Ruotsidemokraatit nousemassa toiseksi suurimmaksi puolueeksi

Ruotsidemokraatit on nousemassa Ruotsin toiseksi suurimmaksi puolueeksi 19,2 prosentin kannatuksella, kertoo yleisradioyhtiö SVT:n ovensuukysely. Sen mukaan sosiaalidemokraatit säilyttäisi suurimman puolueen paikkansa 26,2 prosentin kannatuksella ja maltillinen kokoomus putoaisi kolmanneksi 17,8 prosentilla äänistä.

Porvariallianssi ja punavihreä blokki ovat kyselyn mukaan saamassa lähes saman verran ääniä. Sen mukaan porvariallianssi olisi saamassa 39,6 prosenttia äänistä ja punavihreä blokki 39,4 prosenttia.

Kysely lupaa punavihreän blokin ympäristöpuolueelle vain 4,2 prosentin kannatusta, mikä on vain täpärästi yli 4 prosentin äänikynnyksen.

Ruotsin viime valtiopäivävaaleihin verrattuna ruotsidemokraattien kannatus nousee kyselyn mukaan 6,3 prosenttiyksikköä, sosiaalidemokraattien laskee 4,8 prosenttiyksikköä ja maltillisen kokoomuksen laskee 5,5 prosenttiyksikköä.

Kyselyyn vastasi reilut 11 000 ihmistä.

Tulokset eroavat jonkin verran hieman suppeammasta Ruotsin TV4:n ovensuukyselystä, jonka mukaan sosiaalidemokraattien kannatus on 25,4, maltillisen kokoomuksen 18,4 ja ruotsidemokraattien 16,3. TV4:n kyselyssä punavihreän blokin kannatus oli 41 ja porvariallianssin 40,1.

TV4:n kyselyyn vastasi 5 500 äänestäjää.

Yksi suurimmista kysymyksistä Ruotsin vaaleissa on, mikä tulee olemaan kannatustaan kasvattaneiden ruotsidemokraattien rooli hallituksessa. Ainakin toistaiseksi muut puolueet ovat kokonaan kieltäytyneet tai ainakin suhtautuneet nuivasti yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .