Saksaan yritetään rakentaa vaalit hävinneiden hallitusta

Suurten puolueiden johtajat sopivat hallitusneuvottelujen pohjasta, sosiaalidemokraateissa yhä kovaa vastustusta.

Saksa on yhden askeleen lähempänä hallituksen muodostamista liki neljä kuukautta syksyn parlamenttivaalien jälkeen. Saksan suurimmat puolueet ja vaalien suurimmat häviäjät, kristillisdemokraatit (CDU/CSU) ja sosiaalidemokraatit (SPD), väänsivät yötä myöten perjantaiksi yhteisen linjapaperin. Sen pohjalta puolueiden johtajat suosittelevat varsinaisten hallitusneuvottelujen aloittamista.

– Maailma ei odota meitä. Me tarvitsemme uuden alun Euroopalle. Uusi alku Euroopalle on myös uusi alku Saksalle, liittokansleri Angela Merkel kuvaili puoluejohtajien yhteisessä lehdistötilaisuudessa.

Viikon neuvottelujen päätteeksi syntynyt linjapaperi ylittää kuitenkin vasta ensimmäisen esteen matkalla kohti enemmistöhallitusta, joka jatkaisi samalla pohjalla kuin ennen vaaleja. Uusi kohtalon hetki koittaa jo ensi viikon sunnuntaina, kun SPD:n ylimääräinen puoluekokous äänestää hallitusneuvotteluihin lähtemisestä.

– Se ei ole mikään läpihuutojuttu. Puolueen sisällä on vahvoja toimijoita, jotka eivät ole tästä innoissaan, sanoo tutkija Tuomas Iso-Markku Ulkopoliittisesta instituutista.

Mahdollisten hallitusneuvottelujen tuloskin on vielä hyväksyttävä jäsenäänestyksessä. Iso-Markun mukaan SPD:ssä vaikuttaa vielä puheenjohtaja Martin Schulzin ilmoitus jäämisestä oppositioon vaalien jälkeen. Monien mielestä päätös on yhä perusteltu, ja esimerkiksi demarinuorten johto aikoo kampanjoida aktiivisesti hallitukseen menoa vastaan.

– Kristillisdemokraattien ja CSU:n puolelta uskoisin tämän olevan selvä, sieltä en odota minkäänlaista vastustusta, Iso-Markku ennustaa.

Pääsiäiseen mennessä?

Baijerin CSU:n johtajan Horst Seehoferin mukaan uuden hallituksen toivotaan olevan koossa huhtikuun alkuun mennessä. Jos tämä yritys ei onnistu, ei vaihtoehtoja ole käytännössä jäljellä.

– Aika vaikea on nähdä, että siinä tapauksessa olisi muuta reittiä eteenpäin kuin uudet vaalit, Iso-Markku arvioi.

Saksan ja EU:n tulevaisuuden lisäksi pelissä on myös Saksaa jo vuodesta 2005 johtaneen Angela Merkelin uran jatkuminen. Samaa voi sanoa myös Schulzista ja Seehoferista, kaikki ovat nyt laittaneet oman arvovaltansa peliin.

– Jos tätä hallitusta ei synny, se on näiden kolmen loppu, totesi Karl-Rudolf Korte Duisburg-Essenin yliopistosta AFP:lle.

Eurooppa-yhteistyötä ja yläraja maahanmuutolle

CDU/CSU:n ja SPD:n yhteisessä paperissa sosiaalidemokraattien kädenjälki näkyi lakisääteisten eläkkeiden vakauttamisessa nykytasolle sekä sairausvakuutusmaksujen tasaamisessa työntekijän ja työnantajan kesken. Linjauksissa myös ilmaistaan halu uudistaa ja vahvistaa euroaluetta läheisessä yhteistyössä Ranskan kanssa, jotta yhteisvalutta kestäisi paremmin globaalien kriisien myllerrykset.

– Löydämme ratkaisut yhdessä Ranskan kanssa, Merkel sanoi.

Puolueet myös sanovat Saksan olevan valmis lisäämään rahoitustaan EU:lle. Tieto alustavasta hallitussovusta nosti selvästi euron kurssia suhteessa dollariin.

Demarit eivät sen sijaan saaneet läpi tavoitettaan verojen korotuksista korkeimmissa tuloluokissa. CSU:n tavoite maahanmuuton rajoittamisesta puolestaan näkyy siinä, että puolueet linjaavat turvapaikan hakijoiden enimmäismäärä rajoittamista 180 000–220 000:een vuodessa. Myös perheenyhdistämisten ehtoja tiukennetaan.