Saksan Love Paraden järjestäjät oikeuteen vuoden 2010 tunneliturmasta

Oikeudenkäynti oli vähällä jäädä pitämättä.

Saksassa kymmenen ihmistä on astunut oikeuden eteen syytettynä kuolemantuottamuksesta ja ruumiinvamman tuottamisesta. Syytteet liittyvät vuonna 2010 Duisburgissa järjestettyyn suosittuun Love Parade -tapahtumaan, jonka yhteydessä alikulkutunnelissa syntyneessä paniikissa ja tungoksessa kuoli 21 ihmistä ja yli 650 loukkaantui.

Pakokauhu syntyi kapeassa alikulkutunnelissa, joka oli ainoa sisäänpääsy ja uloskäynti tapahtuma-alueelle. Uhrit olivat 17–38-vuotiaita ja heidän joukossaan oli saksalaisia, australialaisia, italialaisia, hollantilaisia, kiinalaisia sekä espanjalaisia.

Oikeudenkäynti on yksi Saksan kaikkien aikojen suurimmista. Eri puolia edustaa yhteensä kymmeniä asianajajia.

Oikeudenkäynnin koon ja sen saaman suuren yleisen kiinnostuksen vuoksi se oli siirrettävä läheiseen kongressikeskukseen Düsseldorfissa.

Syytettynä on neljä tapahtumajärjestäjäyhtiön työntekijää ja kuusi Duisburgin kaupungin virkamiestä.

Jos syytetyt tuomitaan, he voivat saada enimmillään viiden vuoden vankeusrangaistukset.

Valitustuomioistuin kumosi aiemman oikeuden päätöksen

Oikeudenkäyntiä on odotettu Saksassa pitkään. Se oli vähällä jäädä kokonaan pitämättä, sillä alueoikeus hylkäsi vastaajien syytteet todisteiden puutteessa viime vuonna. Päätös suututti uhrien perheet, jotka olivat pitkään syyttäneet järjestäjiä vierailijajoukkojen kaoottisesta hallinnasta. Omaisten mukaan onnettomuus olisi voitu estää paremmalla suunnittelulla.

Valitustuomioistuin kumosi aiemman päätöksen tänä vuonna, ja oikeudenkäynti saattoi alkaa.

Syyttäjä aikoo todistaa, että järjestäjät eivät täyttäneet tehtäväänsä, kun he tarjosivat sadoilletuhansille tapahtumavieraille vain yhden ja  liian kapean kulkuväylän.

Ei ole vielä varmaa, kuinka kauan oikeudenkäynti kestää. Tuomio on kuitenkin julistettava ennen kesää 2020, sillä silloin mahdolliset rikokset vanhenevat.

Love Parade alkoi vuonna 1989 silloisesta Länsi-Berliinistä, ennen kuin levisi muihin saksalaiskaupunkeihin. Parhaimmillaan kävijöitä sanotaan olleen yli miljoona.

Tragedia johti siihen, että järjestäjät sanoivat, ettei tapahtumaa järjestettäisi enää koskaan kunnioituksesta uhreja kohtaan.