Saksan Münsterin yliajon taustalla mielenterveysongelmia – Ministeri: Rikoksen tekijä toimi ilmeisesti yksin, ei yhteyksiä terrorismiin

Lauantaina Münsterissä kaksi ravintolan tarjoilijaa kuoli ja ainakin kaksikymmentä muuta ihmistä loukkaantui, kun mies ajoi pakettiautolla päin terasseilla istuneita ihmisiä.

Saksan viranomaisten mukaan ei ole viitteitä siitä, että lauantaina Münsterissä väkijoukkoon ajaneella miehellä olisi ollut poliittisia motiiveja. Teon syytä ei ole kuitenkaan saatu vielä selville.

– Tällä hetkellä on vahvoja merkkejä siitä, että rikoksen tekijä toimi yksin eikä yhteyksiä terrorismiin ollut, Saksan sisäministeri Horst Seehofer kertoi sunnuntaina.

Ministeri puhui toimittajille läntisessä Münsterin kaupungissa liki rikospaikkaa, jonka luona paikalliset asukkaat laskivat kukkia uhrien muistoksi.

Syyttäjien mukaan tekijä oli vuosina 2015 ja 2016 epäiltynä uhkauksista, vahingonteosta ja petoksesta, mutta kaikki syytteet oli hylätty.

Rikostutkintaa lähellä oleva nimetön lähde kertoi uutistoimisto AFP:lle, että yliajajan mielenterveysongelmista on tietoja vuodesta 2015 alkaen ja että mies oli maaliskuun lopulla puhunut itsemurhasta. NTV-kanavan tiedon mukaan mies olisi uhannut perheenjäseniään kirveellä vuosina 2014 ja 2015.

Lauantaina Münsterissä kaksi ravintolan tarjoilijaa kuoli ja ainakin kaksikymmentä muuta ihmistä loukkaantui, kun mies ajoi pakettiautolla päin ravintoloiden terasseilla istuneita ihmisiä. 48-vuotias saksalaismies ampui itsensä autossa heti yliajon jälkeen.

Hengenvaarallisia vammoja

Joidenkin loukkaantuneiden vammat ovat hengenvaarallisia. Hollannin ulkoministeriön mukaan kaksi loukkaantuneista on hollantilaisia, joista toinen on kriittisessä tilassa.

Suomen ulkoministeriöstä kerrottiin STT:lle sunnuntaina illansuussa, että Saksan viranomaisilta odotettiin yhä tietoja uhrien kansallisuuksista. Toistaiseksi ei ole varmaa tietoa siitä, onko joukossa suomalaisia.

Liittokansleri Angela Merkel on vakuuttanut, että viranomaiset tekevät kaikkensa tapauksen selvittämiseksi ja uhrien auttamiseksi. Muun muassa presidentit Vladimir Putin ja Emmanuel Macron ovat lähettäneet surunvalittelunsa asian johdosta.

Toissa vuoden joulukuussa Berliinin joulutorilla kaksitoista ihmistä kuoli, kun rekka ajoi väkijoukkoon.