Saksan kilpailuviranomainen vaatii Facebookia rajaamaan tiedonkeruuta

Facebookin käyttäjiltä tulisi pyytää lupa ennen kuin palvelun tytäryhtiöt Whatsapp ja Instagram saavat käyttää Facebookissa kerättyjä käyttäjätietoja, vaatii Saksan kilpailuviranomainen.

Luvan antamisesta kieltäytyviä käyttäjiä ei saa sulkea pois Facebookista, viranomainen linjasi.

Saksan viranomaiset ovat tutkineet Facebookin toimintatapoja jo pitkään. Nyt annettu linjaus koskee vain Saksaa, mutta vaikutukset voivat tuntua muuallakin.

Facebook ilmoitti valittavansa kilpailuviranomaisen päätöksestä.

Kilpailuviranomainen totesi päätöksessään, että Facebookilla on sosiaalisen median alalla hallitseva asema Saksassa. Noin 23 miljoonaa saksalaista käyttää palvelua päivittäin, mikä edustaa 95 prosenttia markkinasta. Facebookille ei näin ollen ole tarjolla toimivaa vaihtoehtoa.

Facebook käyttää hallitsevaa asemaansa väärin, kun se vaatii käyttäjiään hyväksymään laajat oikeudet tietojen luovuttamiseen.

–  Käyttäjä voi joko hyväksyä tietojen keruun tai luopua palvelun käytöstä, tiivisti kilpailuviranomaisen johtaja Andreas Mundt.

Yhtiö saa nyt neljä kuukautta aikaa laatia suunnitelma siitä, miten se alkaa noudattaa viranomaisen linjausta ja vuoden aikaa panna se toimeen. Jos näin ei käy, voivat Saksan viranomaiset langettaa Facebookille uhkasakon, joka voi nousta 10 miljoonaan euroon kuukaudessa.