Saksan kristillisdemokraatit hyväksyivät hallitussovun

Saksan kristillisdemokraatit ovat hyväksyneet hallitussovun sosiaalidemokraattien (SPD) kanssa. Puoluekokous kannatti ylivoimaisella enemmistöllä yhteishallitusta, vaikka varsinkin puolueen oikeistosiipi on kritisoinut voimakkaasti liittokansleri Angela Merkeliä ja tämän politiikkaa. Vain 27 kokousedustajaa 975:n joukosta vastusti sopua.

Eniten Merkeliä on arvosteltu hänen liian liberaalina pidetystä pakolaispolitiikastaan, jonka pelätään karkottavan CDU:n äänestäjiä oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) riveihin. Puolue sai syyskuun vaaleissa liki 13 prosentin kannatuksen.

Merkelin on katsottu myös antaneen liikaa periksi sosiaalidemokraateille hallitusneuvotteluissa. Varsinkin tärkeän valtiovarainministerin salkun meneminen demareille korpeaa monia rivijäseniä.

Merkel puolusti sopua sanoen, että se oli paras lopputulos, joka oli mahdollista saada, kertoo Deutsche Welle.

Puoluekokous valitsi myös ylivoimaisella enemmistöllä Saarlandin osavaltion pääministerin Annegret Kramp-Karrenbauerin puolueen uudeksi pääsihteeriksi, kertoo Frankfurter Allgemeine. Hänestä povataan liittokansleri Merkelin seuraajaa.

Hallitussopimus on paraikaa myös SPD:n jäsenäänestyksessä. Äänestyksen tulos selviää 4. maaliskuuta. Jos SPD:n jäsenet torjuvat yhteistyön, edessä ovat todennäköisesti uudet vaalit. Sovusta päätetään postitse toimitettavassa jäsenäänestyksessä. Merkel on toistuvasti sanonut, ettei heikon vähemmistöhallituksen muodostaminen ole toimiva vaihtoehto.

Saksa on ollut ilman uutta hallitusta syyskuun vaaleista lähtien. Angela Merkelin edellinen hallitus on jatkanut toimitusministeristönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.