Saksan oikeistopopulistinen AfD uusi puoluekokouksessa johtoaan

Saksassa oikeistopopulistinen ja maahanmuuttovastainen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) valitsi itselleen osittain uudistuneen johdon Braunschweigissa lauantaina. Puolueen toiseksi johtajaksi nimittäin nousi 44-vuotias kansanedustaja, entinen talomaalari Tino Chrupalla itäisestä Saksin osavaltiosta, kertoi uutistoimisto DPA.

Chrupallaa on luonnehdittu kompromissivalinnaksi, joka nauttii kannatusta niin puolueen kovan linjan kuin maltillisemman linjan kannattajienkin parissa.

Tiukimman vastuksen Chrupallalle tarjosi kansanedustaja Gottfried Curio, jonka kiihkeät puheet parlamentissa ovat nostaneet hänet äärioikeiston idoliksi sosiaalisessa mediassa.

Tie Chrupallan valitsemiseksi aukeni, kun aiemmin puolueen johtoon kuulunut 78-vuotias Alexander Gauland jätti paikkansa.

AfD:n toisena johtajana jatkaa 58-vuotias Jörg Meuthen, joka edustaa puolueen maltillista linjaa.

Suosio on kasvanut

Vain kuusi vuotta sitten perustettu AfD on noussut kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi Saksan liittopäivillä eli parlamentissa. Puolueella on 91 kansanedustajaa, mutta sen suosio mielipidemittauksissa ei ole jatkanut kasvuaan 13–15 prosentin osuutta suuremmaksi.

Viime liittopäivävaaleissa 2017 puolue sai 94 kansanedustajaa, mutta kolme maltillisen laidan edustajaa on sen jälkeen eronnut puolueesta.

AfD syntyi euroskeptikkojen puolueeksi, mutta vuosina 2015–2016 Saksaan saapuneiden noin miljoonan turvapaikanhakijan myötä maahanmuuttovastaisuudesta tuli aina vain olennaisempi osa puoluetta.

Saksan muut puolueet ovat kieltäytyneet yhteistyöstä AfD:n kanssa, joten se ei ole päässyt kiinni hallitusvaltaan sen enempää liittovaltion kuin osavaltioidenkaan tasolla.

Puolueen vastustajat kokoontuivat mielenosoitukseen

AfD:n puoluekokous keräsi kokouspaikan ulkopuolelle arviolta 20  000 mielenosoittajaa. Äänekkäät mielenosoittajat lähettivät kokousväelle kiukkuisia terveisiä muun muassa huudoin "häipykää", "koko Saksa vihaa AfD:tä" ja "ei tilaa natseille".

–  (Mielenosoittajien suuri määrä) on selkeä osoitus siitä, että kukaan Braunschweigissa ei halua AfD:tä tänne, sanoi Udo Sommerfeld, äärioikeistoa vastustavan protestin tiedottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.