Saksassa Hallen ampumisen motiiviksi epäillään antisemitismiä ja äärioikeistolaista ajattelua

Saksan Hallen kaupungissa tapahtuneiden ampumisten takana on tutkijoiden mukaan ilmeisesti antisemitismi ja äärioikeistolainen ajattelu. Näin sanoi Saksan sisäministeri Horst Seehofer lausunnossaan keskiviikkoiltana.

Asemies hyökkäsi Hallessa synagogaa ja turkkilaista ravintolaa vastaan aiemmin keskiviikkona, jolloin ainakin kaksi ihmistä kuoli ja kaksi haavoittui vakavasti.

Epäilty tekijä on pidätetty, sanoi poliisin tiedottaja uutistoimisto AFP:lle myöhään illalla. Epäillyllä on vammoja, joita on hoidettu, tiedottaja lisäsi.

Hallen poliisin tiedottajan mukaan toinen kuolonuhreista oli turkkilaisessa ravintolassa ollut mies. Toinen kuolonuhri oli nainen, joka ammuttiin kadulle synagogan ja juutalaisen hautausmaan lähellä.

Eräiden tietojen mukaan myös Landsbergissa, noin 15 kilometriä Hallesta itään, olisi ollut ampumisselkkaus. Poliisi ei ole kertonut, liittyvätkö tapaukset toisiinsa.

Silminnäkijöiden mukaan ainakin yhdellä tekijöistä oli kypärä ja taisteluvarustusta muistuttava asu. Sosiaalisessa mediassa julkaistulla videolla näkyy, kuinka tekijäksi epäilty ampuu ilmaan auton takaa. Videon luotettavuutta ei ole voitu varmentaa.

Synagogan ulkopuolella tapahtunut ampuminen oli suuri järkytys Saksan juutalaisille, sanoi juutalaisyhteisön johtaja Josef Schuster.

–  Se, että poliisi ei turvannut synagogaa Jom kippurin kaltaisena juhlapäivänä, on skandaali, Schuster sanoi.

"Minä piileskelin vessassa"

Ampuminen tapahtui juutalaisten tärkeänä juhlapyhänä eli Jom kippur -päivänä, jota vietetään paastoten ja rukoillen. Spiegel-lehden mukaan epäillyt ampujat yrittivät avoimesti hyökätä juutalaisyhteisöä vastaan ja pyrkivät ilmeisesti tunkeutumaan sisään synagogaan.

Hallen juutalaisyhteisön puheenjohtajan Max Privorozkin mukaan synagogan turvatoimet auttoivat estämään hyökkäyksen.

–  Näimme synagogamme kamerasta, että oveamme yritti ampumalla avata raskaasti aseistautunut rikollinen, jolla oli teräskypärä ja kivääri, Privorozki kertoi Stuttgarter Zeitung -lehdelle.

Silminnäkijähavaintojen mukaan iskun kohteena oli myös turkkilainen ravintola, joka on noin 600 metrin päässä synagogasta. Ravintolassa ollut Konrad Roesler kertoi NTV-uutiskanavalle nähneensä miehen heittävän käsikranaatin ravintolaa kohti.

–  Kranaatti osui oveen ja räjähti, Roesler kertoi.

–  Hyökkääjä ampui ainakin kerran sisään, takanani olleen miehen täytyy olla kuollut. Minä piileskelin vessassa ja lukitsin oven, hän jatkoi.

Ministeri varoitti militantin äärioikeiston uhasta

Hallen ampumiset tapahtuivat kolme kuukautta maahanmuuttajamyönteisen saksalaispoliitikon Walter Lübcken murhan jälkeen. Hänet löydettiin Kasselissa kodistaan päähän ammuttuna. Verityöstä epäillään miestä, jolla on taustaa uusnatsi- ja äärioikeistopiireistä.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer varoitti viime kuussa militantin äärioikeiston kasvavasta uhasta. Seehoferin mukaan se on yhtä iso uhka kuin radikaali islamismi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Yhdysvalloissa yli 63  000 uutta koronatartuntaa – vuorokaudessa kuoli yli 770 ihmistä

Salaliittoteorioita ja syytöksiä puolueellisuudesta – Puola käy presidentinvaalit niin jakautuneessa tilassa, että ehdokkaat eivät suostuneet edes samaan tv-väittelyyn

Trump lievensi luottomiehensä Roger Stonen tuomiota – "Stone on nyt vapaa mies"

Brasiliassa jo yli 70  000 koronaan liittyvää kuolemaa – tartuntoja yli 1,8 miljoonaa

Erdoganin allekirjoittamalla säädöksellä Hagia Sofia muuttuu museosta moskeijaksi – ensimmäinen muslimien rukoushetki on parin viikon kuluttua

Hollanti vie Venäjän Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen matkustajakoneen alas ampumisen takia

Ruotsin entinen suurlähettiläs vapautettiin syytteistä – epäiltiin valtion turvallisuuden vaarantamisesta

Media: Iranissa jälleen mystinen räjähdys sotilaskohteiden lähellä

Egypti ja Etiopia hakevat kiivaasti ratkaisua vuosien kiistaan Niilin vesistä – Egypti pelkää vesiensä loppumista ja sanoo kiistan olevan maalle "elämän ja kuoleman" kysymys

Bolsonaron koronavähättely jatkuu tartunnasta huolimatta – Brasilian presidentti uskoo tehottomaan lääkkeeseen, muttei maskeihin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.