Saksassa hallitusneuvottelijoiden julistama takaraja umpeutuu jälleen kerran tänään

Loppurutistus alkoi aamupäivällä, SPD:n johtaja Schulz toiveikas sovun syntymisestä.

Saksassa on tänään hallituksen muodostamisesta neuvottelevien puolueiden julistama takaraja hallitussopuun pääsemiseksi. Sosiaalidemokraatit (SPD) ja liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraatit (CDU/CSU) ovat suoneet toisilleen armonaikaa tiistaihin saakka.

Eilen näyttikin siltä, että pitkään kestänyt sovunhieronta oli edennyt loppusuoralle. Kumpikin puolue arvioi, että usko uuden hallituksen syntyyn kasvoi maanantain neuvotteluissa.

Osapuolet koontuivat loppurutistukseen tänään aamukymmeneltä paikallista aikaa. SPD:n johtaja Martin Schulz kuvaili päivää "ratkaisevaksi" kokouspaikalle saapuessaan.

– Meillä on hyvä syy uskoa, että pääsemme perille tänään, Schulz sanoi.

Puoluelähteiden mukaan suurimmat ratkaisemattomat erimielisyydet koskevat terveydenhoitoa, työmarkkinoita ja puolustusbudjettia. Kristillisdemokraatit haluaisivat kasvattaa puolustusbudjettia ja sosiaalidemokraatit uudistaa sairausvakuutusjärjestelmää ja rajata pätkätyösopimuksia.

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Julia Klöckner ennakoi, että neuvottelut jatkuvat myöhäiseen tiistai-iltaan. Se voi merkitä, että hallitussopimus saadaan esiteltyä vasta huomenna keskiviikkona.

Yli neljä kuukautta parlamenttivaalien jälkeen Saksassa ei vieläkään ole hallitusta. Sosiaalidemokraatit taipuivat hallitusneuvotteluihin sen jälkeen, kun Merkelin yritykset muodostaa hallitus vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n kanssa epäonnistuivat.

Mahdollisesti saatava sopu voi kuitenkin vielä kaatua sosiaalidemokraattien jäsenäänestykseen. Demarijohtaja Schulzin takinkääntö ja suostuminen hallitusneuvotteluihin suututtivat monet puolueen rivijäsenet. Puolueen nuoriso ja vasemmistosiipi ovat pääosin vastustaneet hallitusyhteistyötä.

Kahden suuren puolueen vääntö ei ole kasvattanut kansansuosiota. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien yhteenlaskettu kannatus on laskenut alle 50 prosentin.