Saksassa kaksi ihmistä ampunut julkaisi netissä asekuvia ja vihaa tihkuvan manifestin yli viikko sitten – kertoi aikeistaan hyökätä

Saksassa Hallen eilisestä synagogahyökkäyksestä epäilty julkaisi netissä manifestin noin viikkoa aiemmin, kertovat saksalaismediat sekä ääriryhmien nettitoimintaa seuraava SITE-ryhmä.

SITE:n johtaja Rita Katz kertoi Twitterissä, että hyökkääjän 1. lokakuuta kirjoittamassa manifestissa oli muun muassa kuvia tämän käyttämistä aseista ja ammuksista. Manifestissa hyökkääjä kertoi haluavansa tappaa "ei-valkoisia" ihmisiä, kuten juutalaisia.

Manifestissa viitattiin myös epäillyn hyökkäyksestä tekemään livestriimiin. Hyökkäys näkyi suorana lähetyksenä Twitch-nettipalvelussa 35 minuutin ajan. Palvelun mukaan noin 2200 ihmistä näki sen.

Saksalaislehti Die Weltin mukaan 10 sivua pitkässä tekstissä mainittiin aikomus hyökätä Hallen synagogaan juutalaisten juhlapäivä Jom kippurin aikana. Teksti oli kirjoitettu englanniksi.

Hallen eilisessä hyökkäyksessä kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui vakavasti kaksi. Poliisi vangitsi epäillyn myöhemmin. Poliisin mukaan vangitsemistilanteessa käytettiin asetta ja epäilty loukkaantui vangitsemisen yhteydessä.

Vielä eilen poliisi jäljitti ampumisen jälkeen mahdollisia rikoskumppaneita. Viranomaisten mukaan nyt näyttää kuitenkin siltä, että 27-vuotias epäilty toimi yksin, kertoo Deutsche Welle.

Hyökkäys päätyi suoraan nettiin

-

livevideo kesti 35 minuuttia

Synagogaan ja turkkilaiseen ravintolaan kohdistunut hyökkäys kuvattiin suoraan nettistriimiin, joka oli kestoltaan noin 35 minuuttia, kertoo erityisesti pelaajien suosiossa oleva suoratoistopalvelu Twitch.

Verkkokauppajätti Amazonin omistaman Twitchin mukaan videon ehti nähdä noin 2  200 ihmistä. Livenä sitä katsoi muutama ihminen. Palvelun mukaan video ehti olla katsottavissa noin puoli tuntia ennen kuin se saatiin poistettua. Osia videosta oli kuitenkin ehditty julkaista esimerkiksi Twitterissä ja muissa sosiaalisen median palveluissa.

Twitchin mukaan palveluun tilin tehnyt henkilö striimasi teon itse. Epäilty tekijä on pidätetty, sanoi poliisin tiedottaja uutistoimisto AFP:lle myöhään keskiviikkoiltana.

Algoritmit eivät tunnista hyvin väkivaltaa

Twitchin edustajien mukaan striimaajan tili oli perustettu noin kaksi kuukautta sitten. Sitä oli käytetty striimaamiseen vain kerran ennen keskiviikon väkivallantekoja. Palvelun mukaan sillä on vihamieliseen sisältöön "nollatoleranssi". Palvelulla on päivittäin noin 15 miljoonaa aktiivista käyttäjää.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Hallen tapaus muistutti osin Uuden-Seelannin Christchurchissa maaliskuussa tehtyä moskeijaiskua. Tuolloin 51 ihmistä sai surmansa 28-vuotiaan australialaismiehen hyökättyä kahteen moskeijaan. Hyökkääjä striimasi tekonsa Facebookiin.

Sosiaalisen median palveluihin kohdistuvat vaatimukset suitsia nähtävillä olevaa väkivaltaista sisältöä jyrkkenivät entisestään Christchurchin iskun jälkeen.

Esimerkiksi Facebook ja Amazon kertoivat syyskuussa tiukentavansa sisällön tarkkailua. Facebook sanoi tarvitsevansa parempia algoritmeja väkivaltaisen sisällön tunnistamiseen.

–  Algoritmit eivät ole kovin hyvin onnistuneet tunnistamaan väkivaltaa livestriimeistä, sanoi kriminologian professori Jillian Peterson yhdysvaltalaisesta Hamline Universitysta AFP:lle.

"Itsesääntely ei tarpeeksi tehokasta"

Petersonin mukaan sosiaalisen median palvelut voivat ennen pitkää joutua vastuuseen osallisuudestaan väkivaltaisen ja vihamielisen sisällön levittämiseen.

Ampumisissa on Petersonin mukaan osaltaan kyse performanssista, esityksestä, jolle ampuja haluaa yleisöä.

–  Sosiaalinen media ja livestriimauspalvelut ovat antaneet hyökkääjille laajemman näyttämön ja suuremman yleisön. He haluavat näyttää vääryyden tekonsa koko maailmalle ja livestriimaus tarjoaa siihen keinot, Peterson kuvailee.

Nettiväkivallan suitsimiseen tähtäävän Counter Extremism Project -järjestön johtajan Hans-Jakob Schindlerin mukaan viimeisin striimi kertoo, että sosiaalisen median alustoilta vaaditaan vahvempia tekoja.

–  Tämä tapaus osoittaa jälleen, että itsesääntelyyn perustuva lähestymistapa ei ole tarpeeksi tehokas. Tarvitaan voimakkaampaa sääntelyä, hän painotti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Yhdysvalloissa yli 63  000 uutta koronatartuntaa – vuorokaudessa kuoli yli 770 ihmistä

Salaliittoteorioita ja syytöksiä puolueellisuudesta – Puola käy presidentinvaalit niin jakautuneessa tilassa, että ehdokkaat eivät suostuneet edes samaan tv-väittelyyn

Trump lievensi luottomiehensä Roger Stonen tuomiota – "Stone on nyt vapaa mies"

Brasiliassa jo yli 70  000 koronaan liittyvää kuolemaa – tartuntoja yli 1,8 miljoonaa

Erdoganin allekirjoittamalla säädöksellä Hagia Sofia muuttuu museosta moskeijaksi – ensimmäinen muslimien rukoushetki on parin viikon kuluttua

Hollanti vie Venäjän Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen matkustajakoneen alas ampumisen takia

Ruotsin entinen suurlähettiläs vapautettiin syytteistä – epäiltiin valtion turvallisuuden vaarantamisesta

Media: Iranissa jälleen mystinen räjähdys sotilaskohteiden lähellä

Egypti ja Etiopia hakevat kiivaasti ratkaisua vuosien kiistaan Niilin vesistä – Egypti pelkää vesiensä loppumista ja sanoo kiistan olevan maalle "elämän ja kuoleman" kysymys

Bolsonaron koronavähättely jatkuu tartunnasta huolimatta – Brasilian presidentti uskoo tehottomaan lääkkeeseen, muttei maskeihin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.