Saksassa pohditaan junan nimeämistä Anne Frankin mukaan – "Epäkunnioittavaa"

Deutsche Bahn keräsi yleisöltä ehdotuksia, kenelle yhtiön uudet luotijunat pitäisi omistaa.

Saksalainen junayhtiö Deutsche Bahn on saanut kritiikkiä osakseen, koska se harkitsee nimeävänsä junan toisen maailmansodan aikana keskitysleirillä kuolleen juutalaistytön Anne Frankin mukaan.

Frank oli teinityttö, joka piti päiväkirjaa piilotellessaan natseilta miehitetyssä Amsterdamissa. Hän kuoli keskitysleirillä pilkkukuumeeseen vuonna 1945.

Hänen päiväkirjastaan tuli myöhemmin yksi tunnetuimmista holokaustista kertovista teoksista.

– Anne Frankin ja junan yhdistäminen herättää mielikuvia juutalaisvainoista ja heidän kuljettamisestaan toisessa maailmansodassa, kritisoi amsterdamilainen Anne Frankin säätiö.

Säätiön mielestä nimeämissuunnitelma aiheuttaa vain uutta tuskaa.

Saksalainen kansanedustaja Iris Eberl tviittasi, että junan nimeäminen Frankin mukaan olisi "epäkunnioittavaa".

"Historiallinen vastuu"

Deutsche Bahn keräsi yleisöltä ehdotuksia, kenelle yhtiön uudet luotijunat pitäisi omistaa. Frank on tuomariston laatimalla 25 nimen listalla, josta valitaan lopulliset junanimet.

Yhtiö sanoi olevansa tietoinen "historiallisesta vastuustaan" ja haluavansa pitää Anne Frankin nimen elossa. Se pahoitteli mahdollisesti aiheuttamaansa mielipahaa ja kertoi keskustelevansa asiasta sisäisesti.

Junien kylkiin harkittavia muita nimiä ovat muun muassa entinen liittokansleri Konrad Adenauer sekä vastarintaliikkeessä toimineet opiskelijat Hans ja Sophie Scholl, jotka natsit teloittivat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Juttua korjattu 31.10. klo 14:22: Jutussa kerrottiin, että Frank olisi kuollut, koska hänet murhattiin keskitysleirillä. Hänen lääketieteellinen kuolinsyynsä keskitysleirillä oli pilkkukuume.