Salaliittoteorioista tuli viihdettä

Salaliittoteorioista on tullut valtavirran "viihdettä", joihin kuitenkin vain harvat todella uskovat. Niiden kannustimena ovat tyytymättömyys johtavaan eliittiin sekä historian todisteet siitä, ettei viralliseen versioon asioiden kulusta ole aina luottamista.

Helsingin Sanomien haastattelema lehtori Alasdair Spark Winchesterin yliopistosta sanoo, että salaliiton epäilemisestä melkein minkä tahansa tapahtuman taustalla on tullut lähes "kulttuurinen refleksi".

- En epäile, etteikö salaliittoteorioita kehity nopeasti myös Euroopan ilmatilan äskeisestä sulkemisesta Islannin tulivuorenpurkauksen takia, salaliittoteorioihin erikoistunut Spark sanoo lehdessä.

Lentokoneturmat kiehtovat

Lentokoneturman kaltaiset teoriat ovat asiantuntijoiden mukaan tyypillisiä Euroopassa ja Yhdysvalloissa nykyään leviäviä salaliittoteorioita.

Kun Puolan presidenttiä Lech Kaczynskia kantanut lentokone syöksyi maahan huhtikuussa, Adrij Mendierejiksi nimetyn miehen väitetään kuvanneen tapahtumia palavan koneenjäänteen ympärillä.

Heiluva, epämääräinen videokuva päätyi YouTubeen, ja pian salaliittoteoria oli valmis. Hämmennystä aiheuttivat erityisesti videolla kuuluvat, laukauksilta vaikuttavat pamaukset. Villeimpien teorioiden mukaan videolla näkyy, kuinka venäläiset sotilaat tappavat eloonjääneitä.

Muistissa ovat myös Watergate, Iran-Contra-skandaali ja Aleksandr Litvinenkon polonium-myrkytys.

Oma lukunsa ovat vallanpitäjien itsensä lietsomat salaliittoteoriat. Esimerkiksi Hitler ja Stalin olivat mestareita epäluulon, vihan ja moraalisen paniikin lietsomisessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.