Saudi-Arabia katkaisi kaulan 37 rikollisena pitämältään henkilöltä – julmaa joukkoteloitusta seurasi outo hiljaisuus

Saudi-Arabia teloitti viime tiistaina alueen perinteisellä kaulankatkaisumenetelmällä 37 rikollisena pitämäänsä henkilöä. Näistä peräti 33 tai 34 oli maan syrjityn shiiavähemmistön edustajia.

– Kyse oli suurimmasta shiiojen joukkoteloituksesta kuningaskunnan historiassa, sanoi uutistoimisto AP:n haastattelema saudiarabialainen toisinajattelija Ali Al-Ahmed.

Edellinen vastaava massateloitus nähtiin tammikuussa 2016, kun pyöveleiden eteen vietiin peräti 47 ihmistä. Teloitettujen määrä oli suurin sitten vuoden 1980.

Vuoden 2016 teloitukset johtivat isoon protestiaaltoon paitsi Saudi-Arabiassa myös Iranissa ja muissakin shiiojen asuttamissa maissa.

Esimerkiksi Teheranissa poltettiin Saudi-Arabian lähetystö, ja myös Irakin Bagdadissa tunkeuduttiin saudilähetystön sisälle. Myöhemmin verkkoon ilmestyi video lähetystöön tehdystä raketti-iskusta.

Lukemattomat ihmiset ympäri maailman lähtivät liikkeelle protestoidakseen ennen muuta yhden miehen, shiiojen uskonoppineen Nimr al-Nimrin surmaamista.

Viime tiistain massateloitus ei sen sijaan nostattanut suuriakaan reaktioita maailman shiiayhteisössä.

Näin siitä huolimatta, että nyt lähes kaikki uhrit olivat shiioja, päinvastoin kuin vuonna 2016, jolloin teloitetut olivat pääosin sunneja.

Iranin reaktioista julkisuuteen nousi vain ulkoministeri Javad Zarifin pikkunokkela twiittaus, jossa ihmeteltiin sitä, miksei USA tuominnut Saudi-Arabian teloituksia.

– Jäsenyys B-tiimissä (Bolton, Bin Salman, Bin Zayed & ”Bibi”) antaa immuniteetin mille tahansa rikokselle, Zarif veisteli viitaten USA:n kansallisen turvallisuuden neuvonantajaan John Boltoniin sekä Saudi-Arabian, Arabiemiraattien ja Israelin johtajiin.

Äänekkäämpäänkin protestointiin olisi voinut olla aihetta, sillä nyt teloitettujen joukossa oli hyvin rauhanomaisia shiiajohtajia.

Esimerkiksi ”Iranin vakoojana” mestattu uskonoppinut ja Jeddan yliopiston englannin kielen instituutin dekaani Mohammed al-Attiyah tunnettiin uutistoimisto AP:n mukaan uskonryhmien välisiä kiistoja sovittelevana hahmona.

– Niin kauan kuin elämme samassa maassa, meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin hyväksyä toisemme ja elää yhdessä, riippumatta siitä, paljonko meillä on näkemyseroja, hän totesi eräässä puheessaan.

Kauloja katkottiin myös hyvin nuorilta ihmisiltä vain siksi, että he olivat joskus alaikäisinä eksyneet hallituksen vastaisiin mellakoihin.

Mutta miksi Iran ei reagoinut tapahtuneeseen? Turkin valtiollisen TRT World -kanavan mukaan Iranin ja Saudi-Arabin välit ovat olleet viime aikoina paranemaan päin, mikä nähtiin esimerkiksi viime maaliskuussa, kun maiden hallitusten edustajat saatiin yhteiseen Irak-konferenssiin.

Saudi-Arabia myös pohjusti shiiojen teloituksia erinäisillä hyväntahdon eleillä. Se esimerkiksi lahjoitti viljaa Iranin tulvauhreille vain päiviä ennen teloitusten täytäntöönpanoa.

TRT Worldin kolumnistin Tallha Abdulrazaqin mukaan Saudi-Arabia myös päästi – niinikään vain muutama päivä ennen teloituksia – Irakin Iran-mielisten shiiamiliisien johtajan Sami al-Masoudin islamin pyhimpään paikkaan, Mekan suurmoskeijan sisällä olevaan Kaaban rakennukseen.

Tätä pidetään korkeimpana mahdollisena kunnianosoituksena saudien puolelta.

Abdulrazaqin mukaan kunnianosoituksen antaminen kuvaa saudihallinnon moraalista kelvottomuutta: hallinto esiintyy maailman sunnien puolustajana, mutta päästää kuitenkin tarvittaessa Kaabaan miehen, jonka kädet ovat läpikotaisin sunnien veressä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .