Saudi-Arabia myöntää taas ajokortteja naisille

Saudi-Arabia ryhtyi maanantaina myöntämään ajokortteja naisille vuosikymmenten tauon jälkeen, kertoi maan valtiollinen tietotoimisto.

Ajokorttien myöntäminen naisille liittyy siihen, että naiset saavat ajaa autolla Saudi-Arabiassa 24. kesäkuuta alkaen.

Saudi-Arabia on ollut maailman ainoa maa, jossa autoilu on kielletty naisilta.

Viranomaiset arvioivat, että seuraavan viikon aikana noin parintuhannen naisen arvioidaan hankkivan ajokortin.

Maanantaina kymmenen saudinaista vaihtoi ulkomaisen ajokorttinsa saudiarabialaiseen.

Ajokortin maanantaina saaneelle Rema Jawdatille oikeus autoiluun Saudi-Arabiassa on unelmien täyttymys. Saudi-Arabian talousministeriössä työskentelevä Jawdat on saanut autoilukokemusta aiemmin Libanonissa ja Sveitsissä.

–  Ajaminen tarkoittaa minulle valinnanvapautta, vapautta itsenäiseen liikkumiseen. Nyt meillä on tällainen mahdollisuus, Jawdat sanoi.

Osa isompaa hanketta

Autoilun salliminen naisille on osa kruununprinssi Mohammed bin Salmanin käynnistämää Saudi-Arabian modernisointihanketta.

Huhtikuussa Saudi-Arabiassa sallittiin elokuvien esittäminen elokuvateattereissa vuosikymmenten tauon jälkeen. Maassa on sallittu myös eri sukupuolten osallistuminen konsertteihin yhtä aikaa. Samaan aikaan myös vaikutusvaltaisen uskonnollisen poliisin valtuuksia on vähennetty.

Viime viikolla maassa päätettiin kriminalisoida seksuaalinen häirintä. Häirinnästä voidaan tuomita maksimissaan viiden vuoden vankeusrangaistus ja 300  000 riadin eli noin 70  000 euron sakot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.