Saudi-Arabia nimitti ensimmäisen naissuurlähettilään Yhdysvaltoihin

Saudi-Arabia on nimittänyt ensimmäisen naispuolisen Yhdysvaltain-suurlähettiläänsä. Saudi-Arabia ilmoitti lauantaina, että prinsessa Rima bint Bandar korvaa suurlähettiläänä prinssi Khalid bin Salmanin.

Vaikutusvaltaisen kruununprinssi Mohammed bin Salmanin pikkuveli Khalid puolestaan siirtyy maan varapuolustusministeriksi.

Prinsessa Rima on asunut aiemmin vuosia Yhdysvalloissa, sillä hänen isänsä Bandar bin Sultan toimi suurlähettiläänä Washingtonissa vuodet 1983–2005. Rima on tehnyt Saudi-Arabiassa töitä naisten aseman parantamiseksi esimerkiksi laajentamalla naisten mahdollisuuksia urheilun harrastamiseen.

Suurlähettilään vaihdos tapahtuu tilanteessa, jossa pitkäaikaisten liittolaisten Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian suhteet ovat mutkistuneet. Yhdysvalloissa asunut sauditoimittaja Jamal Khashoggi joutui lokakuussa saudiagenttien murhaamaksi käydessään maan Istanbulin-konsulaatissa. Yhdysvaltain kongressi on uhannut Saudi-Arabiaa vastatoimilla.

Saudi-Arabian johdon mukaan agentit toimivat omin päin eikä kruununprinssi tiennyt operaatiosta.

Prinssi Khalidin nimityksen varapuolustusministeriksi arvellaan kertovan siitä, että kruununprinssi Mohammed bin Salman haluaa delegoida omia vastuitaan. Kruununprinssi toimii myös Saudi-Arabian puolustusministerinä, mutta koska hän myös käytännössä johtaa koko maata, vastuualue on jäänyt viime aikoina vähälle huomiolle.

Saudi-Arabia käy parhaillaan sotaa Jemenissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.