Saudi-Arabia sanoo paljastaneensa sata miljardia korruptiorahaa

Kruununprinssin valtaa vahvistavat eliittiratsiat laajenivat.

Saudi-Arabian korruptionvastaiset pidätykset ovat laajentuneet, ja maa ilmoitti torstaina pidättäneensä jo noin 200 ihmistä.

Saudi-Arabian mukaan kavalluksia ja korruptiorahaa vuosikymmenten ajalta on paljastettu yli sadan miljardin dollarin edestä.

Pidätysten sarja alkoi viime viikonloppuna, kun kiinni otettiin muun muassa 11 prinssiä, liike-elämän johtohahmoja ja joukko nykyisiä ja entisiä ministereitä. Mukana oli Saudi-Arabian Warren Buffettiksi kutsuttu pohatta, prinssi Al-Waleed bin Talal. Kiinni otettuja on määrä kuulustella.

Viranomaiset ovat jäädyttäneet epäiltyjen pankkitilit ja varoittaneet, että valtio ottaa korruptiotapauksiin liittyvän omaisuuden haltuunsa.

Maan oikeusministerin mukaan tarkempia tietoja pidätetyistä ei paljasteta. BBC:n mukaan joukossa on kuitenkin kerrottu olevan prinssejä, ministereitä ja vaikutusvaltaisia liikemiehiä. Oikeusministerin mukaan näyttö väärinkäytöksistä on vahva.

Macron yllätysvierailulle

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi yllättäen torstaina vierailevansa Saudi-Arabiassa jo samana päivänä. Matkallaan Macron tapaa Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmaninin, joka johtaa korruptionvastaista komiteaa.

81-vuotiaan kuningas Salmanin poika prinssi Mohammed nähdään jo maan tosiasiasiallisena johtajana. Kruununprinssin on arvioitu keskittäneen valtaa ennennäkemättömällä tavalla.

Jännitteet alueella ovat muutenkin kasvaneet viikon aikana. Torstaina Saudi-Arabia kehotti kansalaisiaan lähtemään Libanonista ja olemaan matkustamatta maahan.

Taustalla on Libanonissa kytevä poliittinen kriisi: Libanonin pääministeri Saad al-Hariri ilmoitti viime lauantaina yllättäen erostaan. Tämä on herättänyt pelkoja siitä, että muun muassa al-Haririn ja Hizbollahin leireihin jakautunut Libanon voisi ajautua väkivaltaisuuksiin.

Macronin ja Saudi-Arabian kruununprinssin keskustelut koskevat Irania, Libanonia sekä Jemeniä, jonka rajat Saudi-Arabia liittolaisineen sulki kokonaan maanantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.