Saudi-Arabian kruununprinssin kohtalo voi olla vaaka-laudalla – tulikokeena ensi viikon kokous

Ensi viikko on monella tavalla ratkaiseva Saudi-Arabian 33-vuotiaalle kruununprinssille Mohammed bin Salmanille.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saa tiistaina CIA:n lopullisen raportin liittyen toimittaja Jamal Khashoggin murhaan.

Jos raportissa on uusia vahvistavia tietoja kruununprinssin osuudesta veritekoon, poliittinen paine Yhdysvalloissa saattaa nousta niin suureksi, että Trumpin hallinto ei pysty enää estämään Saudi-Arabian vastaisten pakotteiden nostamista.

Kongressissa pakotteiden takana on jo nyt paitsi demokraattien myös republikaanien näkyvimpiä poliitikkoja, kuten esimerkiksi Mitt Romney ja Rand Paul.

Yhdysvaltain tämänhetkisellä Khashoggi-pakotelistalla on 17 murhaan suoraan osallistunutta Saudi-Arabian kansalaista.

Lisäpakotteet voisivat tarkoittaa ainakin uusien asekauppojen jäädyttämistä, mutta myös pakotteiden kohdentamista suoraan Saudi-Arabian vallan huipulle.

– Uskon vakaasti, että vakaville Saudi-Arabian – ja myös sen kuningashuoneen tiettyjen jäsenten – vastaisille pakotteille löytyy (kongressissa) molempien puolueiden vahva tuki, totesi asiaa ajava republikaanisenaattori Lindsey Graham viime tiistaina.

Saudi-Arabian kuningashuoneessa on herätty tilanteen vakavuudelle, kertovat uutistoimisto Reutersin haastattelemat hovia lähellä olevat lähteet.

Lähteiden mukaan al-Saudin perheen sisällä on ”kymmeniä” prinssejä ja heidän serkkujaan, jotka olisivat valmiita syrjäyttämään prinssi Mohammedin kruununperijän paikalta.

Kruununprinssin syrjäyttäjäksi on soviteltu kuninkaan nuorempaa veljeä, prinssi Ahmed bin Abdulazizia, 76.

Hän vastusti alunperinkin Mohammedin nostamista kruununprinssiksi ja on sittemmin jatkanut veljenpoikansa epäsuoraa arvostelemista.

Hän esimerkiksi totesi vastikään Lontoossa talonsa eteen kokoontuneille mielenosoittajille, että kruununprinssin tekemisistä ”ei pitäisi syyttää koko sukua”.

Kuningas Salmanin, 82, kerrotaan olevan hyvin tietoinen niistä taloudellisista seurauksista, mihin avoin vastakkainasettelu Yhdysvaltojen kanssa voisi johtaa, jos kongressi päätyisi esimerkiksi pankkitilien jäädytyksiin.

Kuningas ei ole kuitenkaan toistaiseksi antanut minkäänlaisia signaaleja siitä, että hän olisi valmis vaihtamaan kruununperillistä.

Salmanin tavanneiden ihmisten mukaan kuningas vain puhuu Saudi-Arabian vastaisesta salaliitosta ja kiistää suosikkipoikansa osallisuuden veritekoon.

Ainoa realistinen vaihtoehto voikin olla se, että odotetaan nykyisen kuninkaan kuolemaa, toteavat Reutersin lähteet.

Kuninkaan kuoltua kruununprinssi nousee uudeksi kuninkaaksi, mutta ainoastaan Kuuliaisuuden neuvoston hyväksynnällä.

Kuuliaisuuden neuvosto on al-Saudin suvun eri haaroja edustava 34-jäseninen päätöksentekoelin. Sen jäseniin kuuluu muun muassa edellä mainittu Ahmed bin Abdulaziz.

Kuuliaisuuden neuvosto on jo kerran nostanut Mohammed bin Salmanin kruununprinssin asemaan, mutta neuvoston kanta voi muuttua.

Reutersin lähteiden mukaan suvun sisällä nähdään nyt yleisemminkin, että Mohammed on rikkonut suvun yhtenäisyyden toteuttamillaan puhdistuksilla, joiden väitetään kohdistuneen noin 30 kuningasperheen jäseneen.

Kyse on ollut vangitsemisista ja omaisuuden takavarikoinnista, joita on tehty muun muassa korruptiosyytöksiin vedoten.

Kruununprinssi Mohammed bin Salmania syytetään myös edellisen kruununprinssin Mohammed bin Nayefin, 59, syrjäyttämisestä kesäkuussa 2017.

Heti sen jälkeen hän syrjäytti edesmenneen kuningas Abdullahin pojan Mitebin kansalliskaartin johtajan paikalta ja pisti hänet rautoihin osana korruption vastaista kampanjaansa.

G20-kokouksesta prinssin tulikoe

Buenos Airesissa ensi viikon lopulla pidettävästä G20-huippukokouksesta on tulossa kruununprinssi Mohammedille todellinen tulikoe.

Kestääkö prinssi paineet ja tulee salamavalojen räiskeeseen – vai onko Saudi-Arabialla nyt sellainen keulakuva, joka ei pysty näyttäytymään muiden valtionpäämiesten rinnalla?

Paikalle ovat tulossa kaikkien suurimpien kansantalouksien päämiehet Donald Trumpista Angela Merkeliin ja Vladimir Putinista Xi Jinpingiin asti.

Myös Mohammed bin Salman oli ainakin vielä viime keskiviikkona paikalle ilmoittautuneiden listalla.

Paikalle tuleminen tarkoittaisi kuitenkin prinssille paitsi kiusallisia kohtaamisia ja vaivaantuneita yhteiskuvia myös teoreettisen uhan joutua pidätetyksi, kirjoittaa brittilehti Guardian.

Kansainvälisen oikeuden valossa vakavimmista rikoksista – kuten esimerkiksi kansanmurhasta, kidutuksesta tai teloituksista – epäillyt voidaan vangita paikallisen syyttäjän päätöksellä täysin riippumatta siitä, missä päin maailmaa rikokset ovat tapahtuneet.

– On todellinen riski, että häntä vastaan on nostettu syytteitä. Ja kun hän ei ole valtion päämies, hänellä ei ole diplomaattista koskemattomuuttakaan, toteaa Human Rights Watchin Lähi-idän yksikköä johtava Sarah Leah Whitson.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .