Saudi-Arabiassa vaihdettiin kruununprinssiä – uusi vallanperijä vain 31-vuotias

31-vuotias uusi kruununprinssi Mohammed bin Salman on tähän mennessä toiminut puolustusministerinä.

Saudi-Arabian kuningas nimitti keskiviikkona uuden kruununprinssin. Hän on kuninkaan poika Mohammed bin Salman.

Entinen kruununprinssi ja kuninkaan veljenpoika Mohammed bin Nayef, 57, on irtisanottu tehtävästään. Hän sai potkut myös sisäministerin pestistä.

Diplomaattilähteen mukaan Mohammed bin Nayef oli joutunut poliittisesti yhä heikompaan ja syrjäisempään asemaan, ja häneltä oli vähitellen viety valtaoikeuksia. Tarkkailijat olivat jo aiemmin kiinnittäneet huomiota valtataisteluun Mohammed bin Nayefin ja hänen serkkunsa Mohammed bin Salmanin välillä.

31-vuotiaana Mohammed bin Salman edustaa uutta sukupolvea maan poliittisella huipulla. Hän on tähän mennessä toiminut puolustusministerinä, ja nyt hänet on nimitetty myös varapääministeriksi.

Uutiskanava CNN:n mukaan hänellä on ollut näkyvä rooli hallituksessa, ja hän on johtanut Saudi-Arabian yrityksiä vähentää maan riippuvuutta öljystä. Mohammed bin Salman vieraili maaliskuussa Yhdysvalloissa, missä hän tapasi presidentti Donald Trumpin.

– Hän on selvästi hyvin terävä, hyvin älykäs, sanoo läntinen diplomaattilähde. Hän arvioi, että prinssi Mohammedilla on merkittävästi vaikutusvaltaa isäänsä.

Puolustusministerinä Mohammed bin Salmanilla on keskeinen rooli Saudi-Arabian sotilaallisissa toimissa Jemenissä. Saudi-Arabia johtaa liittoumaa, joka tukee Jemenin hallitusta Iranin tukemia kapinallisia vastaan.

Innoittajana Churchill

Bloomberg Businessweek kertoi viime vuonna, että prinssi tekee 16-tuntisia työpäiviä. Hän ihailee Britannian entistä pääministeriä Winston Churchilliä ja Sun Tzun klassikkoteosta Sodankäynnin taito.

Prinssi on avannut haastatteluissa suunnitelmiaan Saudi-Arabian talouden varalle, vaikka perinteisesti maa on vaiennut niistä.

Prinssillä on kaksi poikaa ja kaksi tytärtä, ja hän on mennyt naimisiin vain kerran – toisin kuin muut kuninkaallisen perheen jäsenet. Hän sanoi Bloombergille, että vaikka islam sallii monta avioliittoa, nykyelämä ei jätä niille aikaa.

Kuningas Salman on erottanut kruununprinssin kertaalleen aiemmin vuonna 2015, jolloin Mohammed bin Nayef korvasi edellisen kuningas Abdullahin nimittämän prinssin.

Kuningas Salman on itse jo 81-vuotias. Saudiarabialaisista yli puolet on sen sijaan alle 25-vuotiaita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.