Selvitys Ruotsin valtiopäivien puhemiehestä valmistui – käyttäytyi sopimattomasti ja epäammattimaisesti

Syytökset Ahlinia kohtaan tulivat ilmi joulukuussa.

Ruotsin valtiopäivien puhemies Urban Ahlin käyttäytyi sopimattomasti ja epäammattimaisesti entistä työtoveriaan kohtaan, mutta hänen käytöstään ei kuitenkaan voi kutsua seksuaaliseksi häirinnäksi. Tämä käy ilmi Ruotsin sosiaalidemokraattisen puolueen sisäisestä selvityksestä, joka julkistettiin tänään.

Ahlin oli väitettyjen tapahtumien aikaan sosiaalidemokraattisen puolueen ulkopoliittinen edustaja.

Syytökset Ahlinia kohtaan tulivat alun perin ilmi joulukuussa, kun Dagens Nyheter -lehden jutussa noin 30 ihmistä syytti Ahlinin olevan muun muassa aggressiivinen. Hänen sanottiin käyttäytyvän itsevaltaisesti ja pyrkivän murtamaan henkisesti erityisesti nuoria naisia.

Yksi haastatelluista syytti häntä myös seksuaalisesta häirinnästä, joka olisi tapahtunut vuonna 2008.  Syytökset liittyivät seksuaalisia vihjailuja sisältävään tekstiviestiin, jonka Ahlinin sanottiin lähettäneen hänen kanssaan työskennelleelle naiselle. Ahlinin mukaan viesti liittyi kuitenkin töihin.

Ahlin kiisti joulukuussa kaikki väitteet jyrkästi ja sanoi, ettei tunnista syytösten antamaa kuvaa itsestään.

"Vanhojen asioiden tarkka selvittäminen mahdotonta"

Sosiaalidemokraatit teettivät selvityksen ulkopuolisella konsultilla ja palkkasivat asiassa avuksi myös asianajotoimiston. Selvityksen mukaan on mahdotonta selvittää tarkalleen, mitä kymmenen vuotta sitten on tapahtunut. Siksi ei voida myöskään todeta varmasti, voisiko Ahlinin käytöstä kutsua seksuaaliseksi häirinnäksi. Kaikkiaan selvitykseen haastateltiin 15:tä ihmistä.

Ahlinin käytöstä ja toimintaa tutkittiin jo seitsemän vuotta sitten. Tuolloin hän sai toiminnastaan nuhteet.

Sosiaalidemokraattien kansliapäällikkö Lisa Hedin pitää tapausta selvitettynä. Ahlin itse on ilmoittanut, ettei hän aio asettua ehdolle seuraavissa valtiopäivävaaleissa.