Senaatin sinetti Pohjois-Amerikan kauppasopimukselle – demokraatit ja republikaanit lähes yksimielisiä

Yhdysvalloissa senaatti on hyväksynyt uuden Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen, jonka maa on neuvotellut yhdessä Kanadan ja Meksikon kanssa.

Uusi sopimus on nimeltään Yhdysvaltain, Meksikon ja Kanadan sopimus eli USMCA, ja sen on määrä korvata aiempi Nafta-sopimus.

Vapaakauppasopimus on yhdistänyt harvinaisella tavalla demokraattien ja republikaanien rivit sekä edustajainhuoneessa että senaatissa. Torstaina sopimuksen puolesta äänesti 89 sadasta senaattorista.

Maat allekirjoittivat kauppasopimuksen jo yli vuosi sitten, mutta edustajainhuoneen demokraatit viivyttivät sen vahvistamista listaten erilaisia muutostoiveita. Sopimustekstiin ilmestyikin esimerkiksi tiukennuksia ympäristönormeihin sekä lisätakeita siitä, että Meksiko toteuttaa sopimuksen edellyttämät uudistukset työehtoihin.

Sopimus ei vieläkään tyydyttänyt kaikkia poliitikkoja. Esimerkiksi osa demokraateista on sitä mieltä, että sopimus ei huomioi tarpeeksi ilmastonmuutoksen uhkaa.

–  Tänään senaatti hyväksyi USMCA-sopimuksen, johon tehdyt muutokset ovat osoitus demokraattien osoittamasta johtajuudesta, edustajainhuoneen puheenjohtaja, demokraattien Nancy Pelosi sanoi äänestyksen jälkeen.

Myös Meksiko on jo hyväksynyt muutokset, Kanadalla äänestys on vielä edessä.

Trump pääsi eroon "työpaikantappajasta"

Vapaakauppasopimus vaatii voimaan tullakseen vielä presidentti Donald Trumpin allekirjoituksen. Se epäilemättä saadaan, sillä Trump on ajanut voimakkaasti uutta sopimusta. 26 vuotta vanhaa Naftaa Trump on toistuvasti kutsunut "työpaikantappajaksi".

Sopimuksen läpimenoa pidetään lyhyen ajan sisällä jo toisena kauppapoliittisena voittona Trumpille. Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasovun ensimmäinen vaihe allekirjoitettiin keskiviikkona.

Asiantuntijoiden mukaan Nafta kohteli tiettyjä alueita paremmin kuin toisia, mutta yleisesti ottaen kauppasopimus toi kasvua ja nosti elintasoa koko Pohjois-Amerikassa. Päivitystarpeet olivat kuitenkin ilmeisiä, sillä sopimus ei tunnistanut esimerkiksi verkkokauppaan tai tekijänoikeuksiin liittyviä muuttuneita olosuhteita.

Yhdysvaltain kauppaviranomaisen huhtikuisen raportin mukaan uudelta sopimukselta voi odottaa kohtalaisia myönteisiä vaikutuksia maan talouteen. Tämä johtuu raportin mukaan pitkälti kauppasäädösten selkeytymisestä. Sen sijaan autotuotannossa voivat vähentyä sekä määrät että myynti.

Uuden kauppasopimuksen hyväksyminen jäi kuitenkin torstaina senaatissa sivujuonteeksi. Päähuomion saivat Trumpin virkasyytteet, joihin liittyvät muodollisuudet jatkuivat senaatissa.

Varsinaisen oikeudenkäynnin on määrä alkaa ensi tiistaina. Republikaanitaustaisen Trumpin odotetaan saavan vapauttavan tuomion republikaanienemmistöiseltä senaatilta. Viraltapanoon vaadittaisiin kahden kolmasosan enemmistöpäätös.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.