Separatistit valmiita tulitaukoon - Mariupolin lähellä kuultu räjähdyksiä

Itä-Ukrainan kapinalliset vaativat takuut siitä, että Ukraina kunnioittaa tulitaukosopimusta.

Venäjän, Ukrainan, Itä-Ukrainan separatistien ja Etyjin edustajien on määrä neuvotella huomenna Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on keskustellut puhelimitse saksalaisen ja ranskalaisen virkaveljensä kanssa Itä-Ukrainan tulitaukoehdotuksesta.

Venäjän ulkoministeriön lausunnon mukaan sekä Lavrov että Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius olivat toiveikkaita, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin tulitaukoehdotus auttaisi saamaan eri osapuolet neuvotteluihin Minskiin.

Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon mukaan siellä on tarkoitus allekirjoittaa Itä-Ukrainaa koskeva tulitaukosopimus.

- Tarvitsemme todelliset takuut, koska kaikki Ukrainan puolella taistelevat joukot eivät tottele Kiovan hallintoa, sanoi kapinallisjohtaja Oleg Tsarjov.

Hänen mukaansa Ukrainan puolella taistelee oligarkkien joukkoja. Tsarjov lisäsi, ettei tulitaukoa saa hyödyntää niin, että näihin joukkoihin rekrytoida lisää ihmisiä tai että niille tuodaan lisää aseita.

Venäläinen uutistoimisto Itar-Tass uutisoi jo aiemmin, että Itä-Ukrainan kapinallisalueiden johtajat ovat valmiit antamaan tulitaukokäskyn huomenna kello 14 Suomen aikaa. Edellytykseksi sanottiin, että Ukrainan on allekirjoitettava tulitaukosopimus.

Asiasta ovat Ita-Tassin mukaan ilmoittaneet Donetskin alueen separatistien johtaja Aleksandr Zahartshenko ja Luhanskin alueen separatistien johtaja Igor Plotnitski.

Zahartshenko ja Plotnitski sanovat ilmoituksessaan esittelevänsä huomenna omat ehdotuksensa Minskissä kokoontuvalle kontaktiryhmälle.

Ukrainan kaakkoisosassa sijaitsevan Mariupolin satamakaupungin lähettyviltä on kuultu voimakkaita räjähdyksiä, kertovat uutistoimistot.

Jo aiemmin päivällä Ukrainan armeijan kerrottiin nostaneen valmiustasoaan Mariupolin kaupungin lähellä. Itä-Ukrainan kapinallisten on huhuttu valmistelevan hyökkäystä kaupunkiin ja lähestyvän sitä.

Armeijalähteen mukaan Ukrainan joukot ovat valmiustilassa ja valmistautuvat vastaamaan hyökkäykseen.

Ukrainalainen sotilas kertoi uutistoimisto Reutersille nähneensä Venäjä-mielisten kapinallisten lähestyvän kaupunkia panssarivaunujen, panssaroitujen ajoneuvojen ja tykistön tukemina. Sotilaan kertomusta ei ole voitu varmentaa riippumattomista lähteistä.

- Suunnitelmamme on pysyä tässä (Mariupolin itäosissa) eikä hievahtaa tuumaakaan, sotilas sanoi.

Ukrainalainen upseeri puolestaan kertoi Reutersille, että kapinalliset ovat ottaneet haltuunsa armeijan tarkastuspisteen noin seitsemän kilometriä kaupungista.

- Hyökkäys tulee, ja me olemme täällä odottamassa, upseeri sanoi.

Mariupol sijaitsee Asovanmeren rannalla lähellä Venäjän rajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.