Sipilä: Suomi valmis tukemaan brexitille jatkoaikaa – Tusk vetosi Britannian pitkän jatkoajan puolesta

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että Suomi on valmis tukemaan Britannian EU-eron toteuttamiselle vaadittavaa aikalisää. Sipilä kertoi asiasta Ilta-Sanomien vaalitentissä.

–  Todennäköisesti Britannia tulee nyt pyytämään aikalisää siihen, että he saisivat siellä järjestäytyneesti päättää siitä, että tulisi niin sanottu sopimuksellinen ero. Kyllä Suomi tätä tukee, Sipilä sanoi.

Hallituksen ero ei sinänsä vaikuta EU-politiikkaan, Sipilä vakuutti. Myös heinäkuun alussa alkavan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden valmistelut jatkuvat entiseen tapaan.

Sipilä totesi, että EU-ministerivaliokunta luonnostelee perjantaina Suomen linjaa ensi viikon huippukokoukseen, minkä jälkeen eduskunnan suuri valiokunta hyväksyy sen.

–  Sitten edustan sitä  –  niin kuin aina  –  tuolla Eurooppa-neuvoston kokouksessa, Sipilä lupasi.

Britanniassa äänestetään taas tänään

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi aiemmin torstaina EU-maihin, jotta ne myöntäisivät pitkän brexit-jatkoajan Britannialle, jos maa sitä haluaa.

–  Vetoan EU-maihin, jotta ne suhtautuisivat avoimesti pitkään jatkoaikaan, jos Britannia pitää sitä tarpeellisena pohtiakseen uudelleen brexit-strategiaansa ja saavuttaakseen siitä konsensuksen, Tusk kirjoitti Twitterissä.

Britannian parlamentti äänestää tänään siitä, pitäisikö eropäivää lykätä. Britannian on määrä jättää EU vajaan kahden viikon päästä. Tuskin tuki jatkoajalle voi saada brexit-sopimusta vastustavat kansanedustajat pohtimaan vielä kerran, voisivatko he tukea sopua.

Britannian parlamentti on jo kahteen kertaan hylännyt Mayn neuvotteleman sopimuksen.

EU-komission mukaan Britannian on seisottava erosopimuksen takana, jos se ei halua sopimuksetonta eroa.

–  On vain kaksi tapaa lähteä EU:sta: joko sopimuksen kanssa tai ilman. EU on valmis kumpaan vain. Ei riitä äänestää sopimuksetonta eroa vastaan – pitää myös hyväksyä jokin erosopimus. Olemme sellaisen neuvotelleet pääministerin kanssa, ja EU on sen valmis allekirjoittamaan, komissio sanoi lausunnossaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.