Skotlannin kansanäänestys jakaa brittijulkkisten rivit

Taistelu skotlantilaisten äänistä on ajanut vastakkaisiin leireihin sellaiset suuruudet kuin muusikko Paul McCartneyn ja näyttelijä Sean Conneryn.

Paul McCartney on parinsadan muun julkisuuden henkilön tavoin allekirjoittanut kirjeen, jossa skotlantilaisiin vedotaan Britannian yhtenäisyyden puolesta. Kirjeeseen ovat panneet nimensä myös rocklegenda Mick Jagger, fyysikko Stephen Hawking sekä näyttelijät Helena Bonham-Carter, Michael Douglas ja Judi Dench.

Kirjailija JK Rowling on ollut aktiivisimpia Skotlannin itsenäisyyden vastustajia. Harry Potterin luoja on syntynyt Englannissa mutta asunut Skotlannissa parikymmentä vuotta. Hän on jopa lahjoittanut 1,6 miljoonaa puntaa eli 1,3 miljoonaa euroa Parempi yhdessä -kampanjalle.

Näyttelijä Emma Thompson sanoo ymmärtävänsä itsenäisyyden tavoittelijoita, kun ottaa huomioon millaiset Englannin ja Skotlannin suhteet ovat olleet. Silti hän vastustaa eroa.

- Minusta sitä on vaikea hyväksyä, koska rajat aiheuttavat niin paljon ongelmia.

Julkkiksista tunnetuin Skotlannin itsenäistymisen kannattaja lienee näyttelijä Sean Connery.

- Ikäni Skotlantia rakastaneena skottina uskon, että itsenäisyyden mahdollisuus on liian hyvä hukattavaksi, James Bondina muistettu näyttelijä kommentoi.

Myös brittiohjaaja Ken Loach, kirjailija Irvine Welsh ja muotisuunnittelija Vivienne Westwood ovat ilmaisseet myötämielisyyttä itsenäiselle Skotlannille.

Skotlantilaiset äänestävät itsenäisyydestä ensi torstaina. Kannattajien ja vastustajien kamppailu näyttää kyselyjen perusteella tulleen tasaisemmaksi kansanäänestyksen lähestyessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.