Skotlanti haluaa uuden brexit-äänestyksen: parlamentin äänestyksessä vain konservatiivit jäivät Theresa Mayn linjan taakse

Skotlannin parlamentti haluaa toisen kansanäänestyksen Britannian EU-erosta. Parlamentti hyväksyi keskiviikkona murskaluvuin 66–28 esityksen, jonka mukaan toinen kansanäänestys on järjestettävä heti sen jälkeen kun brexit-sopimuksen ehdot ovat tiedossa.

The Times -lehti kuvaili Skotlannin äänestystä tärkeäksi ”virstanpylvääksi”. Lehden mukaan äänestystulos lisää painetta Britannian hallitukselle, joka on tähän asti tyrmännyt kaikki vaatimukset toisesta kansanäänestyksestä.

Skotlannin parlamentti on Britannian ensimmäinen lainsäädäntöelin, joka on asettunut People’s Vote -liikkeen ajaman kansanäänestysvaatimuksen taakse.

Skottien itsenäistymishaaveet tekevät asiasta erityisen tulenaran: jos uutta EU-äänestystä ei tule, separatistit saavat lisäpontta itsenäistymisvaatimuksilleen.

Uutta brexit-äänestystä vastustivat Skotlannin parlamentissa vain konservatiivit. Työväenpuolueen ryhmä jakautui siten, että valtaosa äänesti tyhjää.

Liberaalidemokraattien aloitteesta liikkeelle laitettu äänestys ei ollut aivan helppo Skotlannin separatistiselle valtapuolueelle SNP:llekään. Lopulta kuitenkin vain yksi puolueen parlamentaarikko äänesti tyhjää kaikkien muiden asettuessa esityksen taakse.

Timesin mukaan SNP:n puheenjohtaja Nicola Sturgeon oli vielä muutama viikko sitten haluton tukemaan People’s Vote -väkeä, koska kansanäänestyksen kumoaminen uudella äänestyksellä olisi voinut vähentää ylipäänsä kansanäänestysten arvovaltaa. Se ei olisi ollut SNP:n etujen mukaista, koska puolue haaveilee yhä uudesta itsenäisyysäänestyksestä.

Jostain syystä Sturgeon kuitenkin käänsi kelkkansa asiassa viime kuussa ja lupasi puolueensa ”yksiselitteisen” tuen brexit-sopimuksen ehtoja koskevalle kansanäänestykselle.

Toisen brexit-äänestyksen toteutuminen on kuitenkin vielä kaukana. Guardianin mukaan Britannian parlamentissa ei ole tällä hetkellä edellytyksiä asian läpiviemiselle, kun maan pääoppositiopuoluekaan ei sitä yksiselitteisesti vaadi.

Työväenpuolueen epäröinti näkyi myös Skotlannin parlamentissa, jossa vain kaksi puolueen kapinallista uskalsi asettua kansanäänestysvaatimuksen taakse, vaikka puolueen jäsenistössä enemmistön tiedetään tukevan ajatusta.

Guardianin mukaan työväenpuolueen johto lähtee siitä ajatuksesta, että tuleva brexit-sopimus – jos sellainen saadaan – on ensin nähtävä ja tutkittava tarkoin työllisyyden ja työntekijöiden oikeuksien näkökulmasta.

Jos sopimus ei tyydytä, puolue äänestää sitä vastaan parlamentissa. Jos sopimus kaatuu, puolue vaatii hallituksen luottamusäänestystä. Jos hallitus kaatuu äänestyksessä, edessä ovat uudet vaalit ja mahdollisesti hallituspohjan vaihtuminen.

Brexit-sopimuksen alistamista uudelle kansanäänestykselle puolue vaatisi vain siinä tapauksessa, että sen huonona pitämä brexit-sopimus ei johtaisi hallituksen kaatumiseen.

Työväenpuolueen taustavoimissa ja ruohonjuuritasolla on kuitenkin kova pöhinä uuden äänestyksen puolesta. People’s Vote -liikkeen teettämän mittauksen mukaan uudella brexit-äänestyksellä on kansalaisten enemmistön tuki kaikissa työväenpuolueen hallitsemissa vaalipiireissä.

Korkein, 80 prosentin tuki löytyi työväenpuolueen puheenjohtajan Jeremy Corbynin kotivaalipiiristä Islington Northista.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .