Soini ei usko EU:n pakotelinjan tiukkenevan Asovanmeren takia – poikkeuksena voisivat olla henkilöpakotteet osallistuneille

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) ei usko, että Venäjän vastaisia pakotteita kovennetaan Asovanmeren tapahtumien takia. EU-maiden ulkoministerit ovat koolla maanantaina ja päämiehet loppuviikosta.

–  En hirveästi usko, että keskustelua käydään isosti, Soini sanoi Brysselissä.

Poikkeuksena voisivat hänen mukaansa periaatteessa olla henkilöpakotteet, joita voitaisiin kohdistaa Kertshinsalmen selkkaukseen osallistuneille venäläisille.

Soini osallistui keskiviikkona Naton päämajassa Afganistanin vakauttamisoperaation tapaamiseen, joka järjestettiin sotilasliiton ulkoministerikokouksen yhteydessä.

Soinin mukaan Venäjä yrittää hälventää tosiasioita yrittämällä siirtää keskustelua aluevesiin tai provokaatioon.

–  He valloittivat kansainvälisen oikeuden vastaisesti Krimin ja tämä on kaikki seurausta siitä.

Talouspakotteiden jatkaminen on ensi viikolla EU-johtajien asialistalla joka tapauksessa, sillä ne uusitaan puolivuosittain.

Pakotteet ovat saamassa jatkoa, koska Minskin rauhansopimuksen toimeenpanossa ei ole edistytty.

Soinin mukaan on vaikeaa uskoa, että linjasta poikettaisiin varsinkaan nyt Asovanmeren tapahtumien jälkeen.

Turvallisuustilanteessa ei ole hänen mielestään tapahtunut dramaattista muutosta, mutta nopeaa ratkaisua ei hänen mukaansa ole odotettavissa.

–  Ei tämä ole hyvä tilanne Euroopan kannalta, eikä Itämeren tai Suomen kannalta. Kaikki mikä lisää epävakautta meidän lähialueilla on meille huono.