Soini toiveikas Trumpin hallinnon suhteen

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) vierailee parhaillaan Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa vieraileva ulkoministeri Timo Soini sanoo luottavansa siihen, ettei Yhdysvaltojen suhde Eurooppaan tai Natoon muutu merkittävästi presidentti Donald Trumpin valtakaudella.

Soini uskoo myös, että vaikka presidentti Trump suhtautuu vapaakauppaan kriittisesti, Yhdysvallat näkee vastedeskin vapaakaupan olevan maan etujen mukaista.

Toisaalta ulkoministeri painottaa, että presidentinvaihdoksen myötä Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopoliittiset linjat ovat muuttuneet ja tulevat muuttumaan.

– Uskon, että aika paljon muuttuu. Kun katsoo, mitä Trump sanoi vaalikampanjansa aikana, sama linja tuntuu jatkuvan siinä, mitä hän on pistänyt toimeen.

Trumpin tiettyjen maiden kansalaisille asettamasta maahantulokiellosta Soini kertoo keskustelleensa useiden ihmisten kanssa muun muassa Yhdysvaltojen kongressissa.

– Monen arvio on, että tämä (maahantulokielto) ei ole pitkäikäinen, hän sanoo.

 

"Suomi on turvallisuuden tuottaja"

 

Soini tapasi vierailullaan muun muassa Yhdysvaltojen uuden kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Michael Flynnin ja senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan, senaattori Bob Corkerin.

Ulkoministeri kertoo tuoneensa keskusteluissa esiin Suomen roolia YK:n rauhanturvaoperaatioissa ja rauhanvälityksessä.

– Suomi on turvallisuuden tuottaja, hän sanoo.

– Emme ole vapaamatkustajia, vaan annamme panoksemme.

Keskustelukumppaneiltaan Soini kertoo saaneensa paljon kysymyksiä Venäjästä. Vastauksissaan hän sanoo painottaneensa Suomen Ukraina-linjaa: rauhaan on pyrittävä Minskin sopimuksen kautta.

– Sanktiot liittyvät Minskin sopimuksen toimeenpanoon, eikä niitä pidä purkaa ennen kuin tavoitteet saavutetaan.

Puheena oli myös Arktinen neuvosto, jonka puheenjohtajuus siirtyy Yhdysvalloilta Suomelle toukokuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.