Sosiaalidemokraattien johtaja Löfven valittiin uudelleen Ruotsin pääministeriksi, vaikka useampi kansanedustaja vastusti kuin tuki häntä

Ruotsin pääministeriksi uudelleen valittu Stefan Löfven lupaa hallituksensa panevan toimeen pikaisia uudistuksia muun muassa eriarvoisuuden vähentämiseksi.

–  Meillä on tärkeitä tehtäviä edessä. Hyvinvointiin pitää ohjata suuria resursseja, ja sairaanhoidon pitää olla kaikkien saavutettavissa, sosiaalidemokraattien Löfven sanoi.

Hänen selkänojansa parlamentissa on vähintäänkin kapea. Löfven tuli valituksi, vaikka häntä vastaan äänesti 153 kansanedustajaa ja vain 115 edustajaa puolesta.

Ruotsalaisen käytännön mukaan ratkaisevaa oli se, että ei-ääniä oli alle puolet edustajien kokonaismäärästä 349:stä. Vasemmistopuolue, liberaalit ja keskustapuolue äänestivät tyhjää. Viimeksi mainitusta tosin yksi edustaja lipesi rivistä ja antoi pääministerille ei-äänen.

Tilanne on historiallinen, sillä Ruotsissa ei ole ollut tapana tehdä yhteistyötä punavihreän ja porvarillisen blokin välisen rajan yli.

Ei hallitusta ilman kompromisseja

Löfveniä on syytetty suostumisesta liian oikeistolaiseen politiikkaan, mutta hänen mukaansa uuden hallituksen politiikassa on myös paljon sosiaalidemokraattisia piirteitä, kuten lisää rahaa kunnille ja ilmastotoimiin.

–  Joko tehdään kompromisseja tai sitten jokainen pysyy omassa nurkassaan eikä hallitusta saada aikaiseksi, Löfven perusteli hallitusratkaisua

Hänen mukaansa Ruotsi valitsi nyt toisen tien kuin ne maat, jotka ovat sallineet äärioikeiston esiinmarssin.

–  Meillä on toimintakykyinen hallitus, joka ei ole riippuvainen ruotsidemokraateista, Löfven totesi.

Hallituksen synnyn ratkaisevalla tuellaan varmistanut vasemmistopuolue on luvannut esittää Löfvenille epäluottamuslausetta heti, jos hallitus tuo valtiopäiville vääränlaisia lakiesityksiä.

Ulko- ja puolustusministeri jatkavat?

Löfven esittelee uuden hallituksen ohjelman ja kokoonpanon maanantaina. Puolueet ovat samat kuin edellisessä hallituksessa, mutta osa ministereistä vaihtunee.

Uutistoimisto TT:n mukaan ainakin ulkoministeri Margot Wallström ja puolustusministeri Peter Hultqvist ovat halukkaita jatkamaan ja myös säilyttänevät paikkansa.

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) onnitteli virkaveljeään Löfveniä uudelleenvalinnasta.

–  Maidemme erinomaiset suhteet ovat viime vuosina kehittyneet entistäkin tiiviimmiksi. Suhteet ovat nyt historiallisen läheiset. On ilo jatkaa tätä yhteistyötä kanssasi, Sipilä tviittasi.

Ruotsin suurimman oppositiopuolueen maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson kuvasi hallitusratkaisua ainutlaatuiseksi, koska sen takana olevia puolueita ei yhdistä yhteinen näkemys Ruotsista.

–  Ne, jotka äänestivät tämän hallituksen puolesta toiveena välttää uudet vaalit, voivat yllättyä, Kristersson ennusti.