SpaceX laukaisi 60 internet-satelliittia kiertoradalle

Miljardööri Elon Muskin avaruusyhtiö SpaceX on laukaissut ensimmäiset Starlink-hankkeensa satelliitit Yhdysvaltain Floridasta. Maapallon kiertoradalle lähetettiin 60 satelliittia.

Hankkeen tarkoituksena on tarjota nopea internet-yhteys avaruudesta käsin erityisesti ihmisille, jotka ovat perinteisten maayhteyksien ulottumattomissa. Yhtiön mukaan sen avaruuspohjaista laajakaistaverkkoa voi tulevaisuudessa käyttää missä päin tahansa maailmaa.

Starlink aloittaa toimintansa, kun avaruuteen on laukaistu 800 satelliittia. Hankkeen valmistuessa satelliitteja on suunnitelmien mukaan käytössä yli 12  000 kappaletta.

Ensimmäiset satelliitit laukaistiin SpaceX:n Falcon 9 -raketilla Floridan Cape Canaveralista perjantaina aamuyöstä Suomen aikaa. SpaceX ja Elon Musk kertoivat myöhemmin Twitterissä, että kaikki satelliitit ovat toiminnassa.

SpaceX:n suunnitelmissa on tehdä Starlinkin tarjoamasta internet-yhteydestä kannattavaa liiketoimintaa, jolla rahoitetaan yhtiön Marsin-suunnitelmia.

Myös Muskin kilpailijana pidetyn miljardööri Jeff Bezosin yhtiö Amazon suunnittelee omaa internet-satelliittiverkostoaan. Hanke kulkee nimellä Project Kuiper.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.