Stora Enso: Lapsityövoiman kitkeminen vie vuosia

Stora Enso vahvistaa, että sen alihankintaketjun loppupäässä Pakistanissa on käytetty lapsityövoimaa. Yhtiö pyrkii kitkemään lapsityövoiman koko tuotantoketjusta, mutta myöntää, että tavoitteen saavuttaminen vie useita vuosia.

Ruotsalainen tv:n ajankohtaisohjelma Kalla Fakta kertoi sunnuntaina, että Stora Enso on ollut tietoinen lapsityövoiman käytöstä.

Yhtiö selvitti lapsityövoiman käyttöä vuonna 2012. Selvitys osoitti, että yhteisyritys Bulleh Shah Packagingin alihankkijan alihankkijalla on ollut lapsityövoimaa.

–Kierrätyspaperin raaka-ainetta on – joiltain osin – ollut keräämässä lapsia kaatopaikalla, sanoi identiteettijohtaja Lauri Peltola STT:lle.

Peltolan mukaan lapsityövoiman käytön estäminen on erittäin vaikeaa, mutta tavoite on kuitenkin nollatoleranssi.

–Meidän pitää kyetä pitkällä tähtäimellä vastuullisesti kattamaan myös alihankkijan alihankkijat, Peltola sanoi.

Stora Enso toteaa lausunnossaan, että lapsityövoiman käytön riski on Pakistanissa hyvin korkea. Arviolta kolme miljoonaa pakistanilaista lasta tekee töitä. Valvonnan ulottaminen alihankintaketjun loppupäähän on vaikeaa.

–Siellä kaatopaikalla voi tänään olla nolla lasta, huomenna viisi. On todella vaikea kontrolloida joka päivä, onko siellä lapsia vai ei.

Peltolan mukaan olennaista on saada yhteys lasten vanhempiin, koska he lähettävät lapset töihin. Toinen asia on saada alihankkijaketjun loppuun asti tieto, ettei Stora Enso hyväksy lapsityövoiman käyttöä. Nopeat muutokset ovat kuitenkin vaikeita, koska köyhät perheet tarvitsevat lastensa tienestejä selviytyäkseen.

Toimitusjohtaja Jouko Karvinen pyysi anteeksi sitä, ettei lapsityövoimasta tuotantoketjussa kerrottu ennakoivasti siinä vaiheessa, kun yhtiö ilmoitti suunnitelmistaan investoida Pakistaniin. Karvinen pahoitteli lapsityövoiman käyttöä ja epäonnistunutta viestintää kirjeessään sijoittajille.

Vasemmistoliiton Kalliorinne vaati Karviselle potkuja

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Risto Kalliorinne kauhisteli Stora Enson toimintaa. Hän vaatii yhtiön toimitusjohtaja Karviselle potkuja ja valtion pörssiomistuksia hallinnoivan Solidiumin purkamista.

Kalliorinne kysyy, ovatko omistajapolitiikasta vastanneet ministerit Pekka Haavisto (vihr.) ja Heidi Hautala (vihr.) olleet tietoisia lapsityövoiman käytöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.