Stubb Kauppalehden mukaan: Brittien olisi hyvä päästä äänestämään uudestaan brexitistä

Kova brexit ei välttämättä ole briteille edullinen ratkaisu, Stubb perustelee Kauppalehden mukaan.

Suomen entisen pääministerin, kansanedustaja Alexander Stubbin (kok.) mielestä Britanniassa pitäisi järjestää uusi kansanäänestys maan EU-erosta eli niin sanotusta Brexitistä, Kauppalehti kertoo.

Stubbin näkemyksen mukaan uudessa äänestyksessä äänestettäisiin joko EU:ssa pysymisestä tai niin sanotusta pehmeästä brexitistä. Pehmeällä brexitillä tarkoitetaan eron toteuttamista niin, että Britannia jäisi osaksi monia EU:n keskeisiä rakenteita, esimerkiksi sisämarkkinoita, vaikka ei olisikaan varsinaisesti EU:n jäsen. Vastapainona Britannian olisi kunnioitettava EU:n perustavia vapauksia, esimerkiksi työvoiman, palveluiden, pääomien ja tavaroiden vapaata liikkuvuutta.

Kovassa brexitissä Britannia puolestaan jäisi esimerkiksi unionin tullimuurin taakse, eikä se sen paremmin kunnioittaisi kuin nauttisi EU:n vapauksia.

Stubbin mukaan kova brexit voi kääntyä Britannian etua vastaa. Uusi kansanäänestys voitaisiin järjestää joko 2018 tai 2020, Kauppalehti siteeraa Stubbia.

Kauppalehden mukaan Stubb kertoi kannastaan Lontoossa järjestetyssä Intelligence Squared -debatissa, johon osallistui myös Britannian EU-eroa ajaneen Ukip-puolueen parlamenttiedustaja.

Lähde: Kauppalehti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.