Stubb toivoo USA:lta nyt muutoksia ilmastolinjaan

Ulkoministeri Alexander Stubb toivoo Barack Obaman voiton johtavan siihen, että Yhdysvallat tulee mukaan kansainväliseen yhteistyöhön ilmastonmuutosta vastaan.

Toiveena olisi myös, että Obaman johdolla Yhdysvallat tulisi mukaan kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n työhön, Stubb sanoi vaalivalvojaisissa Helsingissä.

Presidentti Tarja Halonen kuvailee Yhdysvaltain vaalitulosta historialliseksi. Halosen mukaan amerikkalaisten suuri vähemmistö, eli ei-valkoiset, ovat saaneet nyt selvän tunnustuksen.

Halonen esitti, että Obama voisi vierailla esimerkiksi EU:n huippukokouksissa, jotta hän pääsisi tapaamaan kerralla useita EU:n johtajia.

Pääministeri Matti Vanhanen sanoi onnitteluissaan toivovansa, että yhteistyö Yhdysvaltojen uuden hallinnon ja Suomen välillä jatkuu läheisenä ja aktiivisena.

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Barbara Barrett pitää vaalitulosta asemamaansa kannalta kiinnostavana. Barrettin mukaan Obama tuntee Suomen asioita, sillä hän on johtanut senaatin ulkoasiainvaliokunnassa Pohjois-Euroopan asioita käsittelevää työryhmää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Halonen: Tunnustus vähemmistöille