Sudanissa kansa riensi kaduille juhlimaan siviilihallintoa – kansanmurhasta syytetyn al-Bashirin oikeudenkäynti lykkääntyi

Haltioituneet sudanilaiset täyttivät pääkaupunki Khartumin kadut, kun maan kenraalit ja protestijohtajat allekirjoittivat historiallisen sopimuksen kohti siviilihallintoa.

Sopimuksen allekirjoittivat sotilasjuntan varapäällikkö Mohamed Hamdan Daglo ja protestiliikettä edustanut Ahmed al-Rabie.

Seremoniaan osallistuivat myös naapurimaiden pääministerit Egyptistä ja Etiopiasta. Suomesta paikalla oli ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Sudania johtava sotilasjuntta ja siviilihallintoa vaativa protestiliike pääsivät elokuun alussa sopuun perustuslaillisesta julistuksesta, joka luo pohjaa siviilihallinnolle. Tuhannet kokoontuivat lauantaina Niilin varrelle juhlistamaan allekirjoitustilaisuutta, mikä sinetöi 39 kuukautta kestävän siirtymäkauden.

Haavisto vieraili maassa jo heinäkuussa EU:n ulkoasioiden korkean edustajan Federica Mogherinin on valtuuttamana. Haavisto keskusteli tuolloin Sudanin tilanteesta EU:n puolesta.

Sudan on ollut sotilasjuntan hallussa sen jälkeen, kun armeija syrjäytti huhtikuussa pitkäaikaisen presidentin Omar al-Bashirin kuukausia jatkuneiden mielenosoitusten seurauksena. Bashir ehti johtaa Sudania vuodesta 1989, jolloin hän nousi valtaan vallankaappauksella.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen piti käsitellä syrjäytetyn al-Bashirin korruptiosyytteitä tänään. Oikeudenkäynti siirtyi tuonnemmaksi ilman tarkkaa päivämäärää. Al-Bashiria syytetään myös kansanmurhasta Darfurin alueella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Yhdysvaltain ja Kiinan kiista kärjistymässä entisestään: ulkoministeri Pompeo kutsui Kiinan aluevaatimuksia laittomiksi, Kiina syyttää Yhdysvaltoja alueellisen rauhan horjuttamisesta

Salainen kirjeenvaihto valottaa tarinaa Australian "suurimman poliittisen ja perustuslaillisen kriisin" takana: Kuningatar Elisabet tiesi, että kenraalikuvernööri harkitsi pääministerin syrjäyttämistä 1970-luvulla

Yhdysvalloissa 5,4 miljoonaa ihmistä menetti sairausvakuutuksen koronapandemian seurauksena, käy ilmi tuoreesta arviosta

Ulkoministeri Haavisto toivoo Puolan presidentin huomioivan myös vähemmistöön jääneiden kannat

EU-maa Puola on matkalla kohti yhä autoritaarisempaa ja jakautuneempaa valtiota, uskoo asiantuntija – "Tämänkaltaista järjestelmää ei enää äänestetä kumoon"

Nelson Mandelan diplomaattitytär Zindziswa Mandela kuoli – "Hän palveli Etelä-Afrikkaa hyvin"

Puolan vaaleja leimasivat vaalitarkkailijoiden mukaan vihamielisyys ja median puolueellisuus

WHO: Pandemiasta ei palata lähitulevaisuudessa "vanhaan normaaliin" – "Tästä pandemiasta ei ole oikotietä ulos"

Lähes 10 miljoonaa lasta ei välttämättä palaa kouluun koronarajoitusten jälkeen, arvioi järjestö

Ovensuukysely: Duda kasvattaa niukkaa johtoaan Puolan presidentinvaaleissa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.