Suomalaistutkija: May saanee luottamuksen, mutta brexit-perusasetelma ei muutu

EU:n ja Britannian brexit-sopimusta ei neuvotella uusiksi, sanoo Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian. Hän puhui Ranskan kansalliskokouksessa.

Samaan aikaan Britannian pääministeri Theresa May valmistautuu luottamusäänestykseen oman konservatiivipuolueensa parlamenttiryhmässä. Äänestyksen on määrä alkaa iltakahdeksalta Suomen aikaa ja päättyä noin kymmeneltä.

May on sanonut aikovansa tehdä kaikkensa voittaakseen tämäniltaisen luottamusäänestyksen.

–  Aion kamppailla äänestyksessä kaikin voimin. Puolueen johtajan vaihtaminen olisi riski maamme tulevaisuudelle. Meillä ei ole varaa epävarmuuteen. Tässä on riskinä se, että brexit-neuvottelut annetaan työväenpuolueen käsiin, May sanoi pääministerin virka-asuntonsa ulkopuolella.

Mayn mukaan uuden johtajan pitäisi kumota tai lykätä Britannian EU-eroa.

Tähän mennessä 174 konservatiivipuolueen kansanedustajaa on ilmoittanut tukevansa Mayta, kun taas 34 on sanonut julkisesti äänestävänsä häntä vastaan, selviää BBC:n selvityksestä. Selviytyäkseen May tarvitsee taakseen 159 edustajaa.

"Perusasetelma ei muutu"

Jos May voittaa äänestyksen, häntä ei voida vuoteen haastaa konservatiivipuolueen johtajana. Jos hän ei voita äänestystä, puolueen johtajan paikasta tulee kilpailu, eikä May voi ottaa siihen osaa.

Jos May voittaa, mutta ei ylivoimaisesti, hän voi päättää vetäytyä puolueensa johdosta. Tällöin käynnistyisi kilvoittelu puolueen puheenjohtajuudesta, mutta May ei voisi olla siinä mukana.

Todennäköinen voitto luottamusäänestyksessä antaa Maylle ehkä lisää työrauhaa omassa puolueessa, mutta perusasetelmaa brexitistä se ei muuta, sanoo yliopistolehtori Mika Suonpää Turun yliopistosta. Enemmistö Britannian parlamentista vastustaa äänestyksen jälkeenkin Mayn ehdottamaa nykymuotoista sopimusta EU-erosta ja julistusta Britannian ja EU:n uudesta suhteesta.

–  Sitä täytyisi saada jollain tavalla muutettua, Suonpää toteaa.

Brexit kiistan taustalla

Konservatiivipuolueen EU-kriittisin siipi on kuukausien ajan kerännyt puoltokirjeitä, joiden nojalla May voitaisiin haastaa epäluottamusäänestyksellä. Siipi on ollut tyytymätön varsinkin siihen, miten May on käynyt neuvotteluja Britannian EU-erosta.

Monet parlamenttiedustajat eivät myöskään pitäneet siitä, miten May maanantaina lykkäsi äänestystä EU-erosopimuksesta. Mayn neuvottelemaa sopimusta ei todennäköisesti olisi hyväksytty parlamentissa.

Mayn hallitus antoi hänelle nopeasti tukensa.

–  Viimeinen asia, mitä maamme tarvitsee nyt, on konservatiivipuolueen puheenjohtajavaali. Tämä tullaan näkemään omahyväisenä ja vääränä. Pääministerillä on täysi tukeni, ja hän on paras henkilö varmistamaan, että eroamme EU:sta marraskuun 29. päivä, sisäministeri Sajid Javid kirjoitti Twitterissä.

Ulkoministeri Jeremy Hunt sanoi myös tukevansa Mayta.

–  Pääministerinä oleminen on tällä hetkellä vaikein mahdollinen pesti. Maamme ei tarvitse vahingoittavaa ja pitkää puheenjohtajakisaa, Hunt tviittasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.