Svenska Yle: Keväällä Euroopassa kuollut 200  000 ihmistä tavanomaista enemmän, kuolleisuuden kasvu keskittyy koronan runtelemille alueille

Euroopassa on koronakevään aikana kuollut yli 200  000 ihmistä enemmän kuin normaalisti vastaavana ajankohtana, ilmenee Svenska Ylen selvityksestä. Kuolemat eivät kuitenkaan jakaudu tasaisesti, vaan joillakin alueilla kuolleisuus on noussut selvästi ja toisaalla kuolleisuus on pysynyt ennallaan tai vähentynyt.

Selvitys ei ota kantaa siihen, kuinka suurta osaa koronavirus selittää kuolleisuudessa. Kuolleisuus on kuitenkin kasvanut selvästi eli yli 25 prosenttia aiemmista vuosista pääosin niillä alueilla, joita koronavirus on koetellut Euroopassa rajusti.

Näihin lukeutuvat esimerkiksi lähes koko Britannia, Espanjan sisämaa-alueet ja Pohjois-Italia. Joillakin Pohjois-Italian alueilla kuolleisuus yli kaksinkertaistui. Myös Ruotsin keskiosissa kuolleisuus on kasvanut selvästi.

Suomessa kuolleisuus on kohonnut kevään aikana viidessä maakunnassa, joskin kaikissa tapauksissa alle 20 prosenttia. Näitä maakuntia ovat Etelä-Karjala, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Päijät-Häme ja Uusimaa.

Myöskään Suomen lukuja ei voi selittää pelkästään koronaviruksella. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla kuolleisuus on kasvanut eniten, 19 prosenttia, mutta maakunnassa ei ole yhtäkään koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Svenska Ylen selvityksessä olivat 20 Euroopan maan alueelliset kuolleisuustilastot. Selvitys tehtiin yhdessä ruotsalaisen Newsworthyn kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Niinistö: Rajojen sulkemista ei kohdistettu Ruotsia vaan virusta vastaan

Kiina aloitti uiguurien seuraamisen jo vuonna 2013 älypuhelimiin ujutetuilla vakoiluohjelmilla

Kiina toteuttaa uiguurien hidasta kansanmurhaa pakkosterilisaatioilla ja -aborteilla

Kataloniassa eristettiin 200  000 ihmistä koronaviruksen takia – tartuntojen määrä maailmanlaajuisesti ylitti uuden rajapyykin

Korona ei näytä pelottavan ainakaan kaikkia suomalaismatkailijoita, pakettimatkojen varaaminen etelään käynnistynyt varsin vilkkaasti – "Tuntuu olevan patoutunutta matkustustarvetta"

Japanissa vanhainkoti jäi tulvan alle – 14 ihmisen uskotaan kuolleen

Yli sadan päivän kuiva kausi päättyi Englannin pubeissa, myös elokuvateatterit ja kampaamot saivat avata ovensa

Kataloniassa eristettiin 200  000 ihmistä koronaviruksen takia

Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa puhunut Trump tuomitsi jälleen mielenosoitukset: "Vihaiset väkijoukot yrittävät repiä alas perustajiemme patsaat, töhriä pyhimmät muistomerkkimme ja vapauttaa väkivallan aallon kaupungeissamme"

Välimerellä siirtolaisia pelastavalle alukselle julistettiin hätätila – siirtolaiset ovat käyttäytyneet itsetuhoisesti ja väkivaltaisesti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.