Syyrian iskuista jälkipyykki, USA aikoo määrätä Venäjälle uusia pakotteita

Syyriaan viikonlopun alkaessa tehdyt ilmaiskut kylmensivät sunnuntaina suurvaltojen välistä ilmapiiriä entisestään. Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Nikki Haley varoitti maansa aikovan määrätä uusia pakotteita Venäjälle sen Syyrian hallinnolle antaman tuen takia.

Haley kertoi asiasta televisioyhtiö CBS:n haastattelussa. Haleyn mukaan pakotteet aiotaan kohdistaa yhtiöihin jotka ovat olleet tekemisissä presidentti Bashar al-Assadin ja kemiallisten aseiden kanssa. Pakotteet julkistetaan viimeistään maanantaina.

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti, että jos länsimaat tekevät uusia ilmaiskuja Syyriaan, on seurauksena "kaaos" kansainvälisissä suhteissa. Putin keskusteli tilanteesta Iranin presidentti Hassan Ruhanin kanssa. Iran tukee Syyriassa Venäjän tavoin al-Assadin hallintoa.

Kremlin julkaiseman lausunnon mukaan Putin ja Ruhani olivat yhtä mieltä siitä, että länsimaiden "laittomat toimet haittasivat vakavasti mahdollisuuksia saavuttaa Syyriassa poliittinen ratkaisu".

Britanniassa ja Ranskassa käytiin sananvaihtoa ilmaiskujen oikeutuksesta. Konservatiivipääministeri Theresa May sai ryöpytystä siitä, ettei hän konsultoinut brittiparlamenttia ennen päätöstä.

– Pommit eivät pelasta henkiä eivätkä tuo rauhaa. Tämä laillisesti kyseenalainen toimi voi kiihdyttää jo valmiiksi tuhoisaa konfliktia entisestään, työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn totesi.

Corbyn toivoi Britannian etsivän ratkaisua konfliktiin diplomaattisin keinoin. Myös liberaalidemokraattien johtaja Vince Cable syytti Mayta "epävakaan Yhdysvaltojen presidentin" vanavedessä kulkemista.

Samankaltaista väittelyä käytiin myös Ranskassa, vaikka presidentti Emmanuel Macron ilmoitti, ettei Syyrian hallinnon osuudesta iskuun ollut epäilystäkään. Hän oli jo aiemmin uhannut vastatoimilla, jos hallinto käyttää kemiallisia aseita.

Vaikeat tutkimukset alkavat

Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tutkijoiden oli määrä aloittaa tutkimukset väitetyn myrkkyiskun tapahtumapaikalla Itä-Ghutan Dumassa. Syyrian ulkoministeriön mukaan asiantuntijat saavat täyden työrauhan.

Länsimaiden mukaan iskussa käytettiin todennäköisesti sekä klooria että sariinia. Tutkimuksia vaikeuttaa se, että alueelta on todennäköisesti poistettu todisteita. Alue on ollut viime viikon ajan Venäjän sotilaspoliisin ja Syyrian joukkojen vallassa.

Yhdysvallat, Ranska ja Britannia esittävät YK:n turvallisuusneuvostolle päätöslauselmaa myrkkyiskujen tutkinnasta. Luonnoksessa vaaditaan humanitaariselle avulle pääsyä Syyriaan ja Syyrian osallistumista YK:n johtamiin rauhanneuvotteluihin.

Putin varoitti: Uudet iskut Syyriaan aiheuttaisivat "kaaoksen"

Trump närkästyi "Tehtävä suoritettu" -tviittinsä pilkkaamisesta

Venäjä varoittaa seurauksista Yhdysvaltain johtaman Syyria-iskun takia

Ranska: Syyrian seuraava katastrofi odottaa Idlibissä