Syyrian kristityt pian entinen vähemmistö

Maaloula on pieni, noin 3 000 asukkaan vuoristokaupunki Syyrian länsilaidalla, lähellä Libanonin rajaa. Kaupungin asukkaat ovat valtaosin Syyrian kristittyjä, ja sen kaduilla on voinut kuulla näihin päiviin asti muinaista arameankieltä, sitä samaa, jota esimerkiksi Jeesus Nasaretilainen käytti kotikielenään pari tuhatta vuotta sitten. Vastaavia paikkoja on maailmassa vain kaksi muuta.

Kaupunki on myös Unescon maailmanperintökohde ikivanhojen kirkkojensa ja muun arkkitehtuurinsa vuoksi. Siitä olisi voinut kehittyä merkittävä matkailukohde, jos Syyrian asiat olisivat menneet hieman eri tavalla.

Nyt Maaloulan pelastaminen saattaa olla jo liian myöhäistä. Sen vuosisatainen unelias tunnelma rikkoutui viime keskiviikkona, kun kaupunkiin johtavalla tarkastuspisteellä tehtiin massiivinen itsemurhaisku. Seuranneessa tulitaistelussa ammuttiin kahdeksan hallituksen joukkoihin kuulunutta sotilasta ja vähän tämän jälkeen kaupungin keskustaan vyöryi noin parikymmentä lava-autollista jihadistitaistelijoita kuularuiskut matkassaan.

Jihadistisen al-Nusra-järjestön johtama Maaloulan valtaus tapahtui silminnäkijöiden mukaan lähes ilman vastarintaa. Hallituksen joukot tulivat myöhemmin, mutta muutaman päivän jatkuneiden taistelujen päätteeksi kaupunki jäi kapinallisten käsiin, vahvisti CNN maanantaina.

 

Millaista komentoa al-Nusra sitten on pitänyt hallitusta tukevien vääräuskoisten kaupungissa? Varmaa on vain se, että kaupunki on nyt lähes tyhjä siviiliasukkaista. Kaikki kynnelle kykenevät ovat paenneet, monet kohti Libanonin rajaa.

Epävarmaa sen sijaan on se, pitävätkö tiedot kaupunkilaisten teloituksista ja kirkkojen tuhoamisesta paikkansa. Sodan aikana liikkuu paljon ”tietoa”, jolla pyritään vaikuttamaan tapahtumien kulkuun. Esimerkiksi siihen, minkä kannan Yhdysvaltain kongressi ottaa Syyrian ilmaiskuihin.

Väitteitä joka tapauksessa on esitetty hyvin arvovaltaisissa lähteissä. Esimerkiksi uutistoimisto AP:n haastattelemat silminnäkijät ovat kertoneet kaupunkilaisten ampumisista ja pakkokäännytyksistä ”kaulankatkaisun uhalla”. Yksi silminnäkijöistään oli nähnyt vanhan kaupungin kaduilla useita ruumiita.

Samojen lähteiden mukaan ainakin yksi kaupungin ikivanhoista kirkoista on poltettu ja kaksi muuta ryöstetty ja tärvelty. Tuhotöiden tekijät eivät ilmeisesti olleet  lähimailtakaan, vaan murteen perusteella pohjoisafrikkalaisia, kertoivat AP:n lähteet.

 

Historiallisen Maaloulan tuho ennustaa Syyrian parimiljoonaiselle kristitylle vähemmistölle huonoa tulevaisuutta. Edessä häämöttää sama kohtalo kuin Irakin kristityillä. Heitä oli 10 vuotta sitten noin 1,5 miljoonaa, mutta nyt enää murto-osa tästä. Valtaosa on siirtynyt Jordaniaan ja Libanoniin ja sieltä edelleen länsimaihin, terroria pakoon.

Juuri tähän Irakin al-Qaida ja sen syyrialainen rinnakkaisjärjestö al-Nusra tähtäävät: väärin ajattelevien eliminointiin. Tänään alaviitit, huomenna kristityt, ylihuomenna kurdit ja lopulta kaikki muutkin.

Ja juuri siitä syystä on myös turha pelätä, että kyseiset järjestöt pystyisivät koskaan rakentamaan toimivia hallintoja.

Esimerkiksi Irakin läntisessä Anbarin maakunnassa, joka oli vuosien ajan Irakin al-Qaidan tärkein tukialue, kävi lopulta niin, että paikalliset heimopäälliköt ja terroripuuhiin kyllästyneet entiset jihadistit pistivät voimansa yhteen ja perustivat vastaliikkeen, Sahawah Al Anbarin, joka käytännössä ajoi al-Qaidan ulos Anbarista vuonna 2007.

Syyriassa sama tapahtuu varmasti ennen pitkää, koska Syyriassa jihadistipuuhat ovat olleet vielä selkeämmin vieroksuttujen ulkomaalaisten touhuilua.

Sitä ennen voi kuitenkin tapahtua paljon pahaa. Saksalainen FOCUS-aikakauslehti kertoi vastikään noin 150 Syyriassa taistelevan saksalaisjihadistin veriteoista Syyrian kristittyjen parissa. Saksalaistaistelijoiden joukoissa ja heidän keulahahmonaan kulkee raportin mukaan entinen gangster rap -artisti Denis Cuspert alias Deso Dogg, mikä ehkä kertoo jotakin taistelijoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.