Syyrian saarretulta alueelta evakuoitu lisää sairaita lapsia – joukossa muun muassa syöpäpotilaita

YK:n avustusjohtaja varoittaa sairaiden lasten käyttämisestä pelinappuloina Syyrian sodassa.

Syyriassa avustusjärjestöt ovat saaneet evakuoitua lisää sairaita lapsia Syyrian hallituksen saartamalta kapinallisalueelta.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean mukaan Itä-Ghoutasta Damaskoksen läheltä on evakuoitu 12 potilasta, suurin osa lapsia.

– Monet heistä kärsivät syövästä, kroonisista sairauksista ja sydänsairauksista, kertoi komitean edustaja Ingy Sedky.

Aiemmin tällä viikolla Itä-Ghoutasta evakuoitiin kolme lapsipotilasta ja yksi aikuinen. Potilaista pienin oli vauva, joka kärsii autoimmuunisairaus Guillain-Barresta. Kahdesta muusta lapsipotilaasta toinen sairastaa leukemiaa ja toinen verenvuototautia.

Avustusjärjestöjen tavoitteena on lähipäivinä saada kaikkiaan kolmisenkymmentä kriittisesti hoitoa tarvitsevaa ihmistä ulos alueelta.

Sadat tarvitsisivat välitöntä evakuointia

Syyrian hallituksen joukot ovat saartaneet Itä-Ghoutaa vuodesta 2013. Kapinallisalueella on motissa arviolta 400 000 ihmistä.

Useita kuukausia sitten YK listasi alueella noin 500 ihmistä, jotka tarvitsisivat välitöntä evakuointia. Kapinallisten mukaan tämän viikon evakuoinneissa on kyse vaihtokaupasta, jossa he suostuivat vapauttamaan vangitsemiaan hallituksen kannattajia.

YK:n avustusjohtaja Jan Egeland on paheksunut sairaiden lasten käyttämistä pelinappuloina Syyrian sodassa.

– Sopimus ei ole hyvä, jos siinä vaihdetaan sairaita lapsia vankeihin. Silloin lapsista tulee pelinappuloita eikä niin pitäisi tapahtua. Lapsilla on oikeus evakuointeihin, ja meillä on velvollisuus evakuoida heidät, Egeland sanoi BBC:lle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.