Taleban-taistelijat tappoivat parikymmentä ihmistä hotellissa Kabulissa

"Rukoilkaa puolestani. Saatan kohta olla kuollut".

Ainakin 18 ihmistä sai surmansa, kun kuusi automaattiasein ja singoin aseistautunutta äärijärjestö Talebanin taistelijaa kylvi kuolemaa hotellihyökkäyksessä Kabulissa. Hyökkääjät tunkeutuivat hotelliin myöhään lauantaina, ja turvallisuusjoukoilta kesti yli puoli vuorokautta saada tilanne haltuun ja tappaa kuusikko.

Puolen vuorokauden aikana hyökkääjät sytyttivät myös osan hotellista tuleen ja ottivat panttivankeja.

– Rukoilkaa puolestani. Saatan kohta olla kuollut, viestitti paikallisen teleyhtiön kokoukseen hotelliin tullut Aziz Tayeb. Tayeb kuitenkin selvisi ja kuvaili myöhemmin piinaansa uutistoimisto AFP:lle.

– Ensin ihmiset nauttivat elämästään, ja muutamaa sekuntia myöhemmin kaikki kirkuivat ja juoksivat kuin hullut. Joitakin ammuttiin, ja he kaatuivat maahan, Tayeb kertasi.

Äärijärjestö Taleban kertoi viestissään, että hyökkäyksessä tapettiin ulkomaisia tunkeutujia ja heidän "sätkynukkejaan".

Turvamiehet pakenivat

Kuolleista valtaosa, 14 ihmistä, oli ulkomaalaisia. Hotelissa oli hyökkäyshetkellä menossa it-alan konferenssi, johon osallistui paljon ulkomaalaisia. Intercontinetal-hotellin turvatoimien piti olla kunnossa, sillä ne oli hiljattain siirretty yksityiselle yritykselle. Hotellin työntekijöiden mukaan turvamiehet eivät kuitenkaan tehneet mitään, vaan pötkivät pakoon.

– He eivät tehneet mitään, he eivät hyökänneet. Heillä ei ollut kokemusta, nimettömänä pysytellyt työntekijä sanoi.

Intercontinental on suosittu häiden, konferenssien ja poliittisen tapahtumien pitopaikka. Nimestään huolimatta se ei kuulu kansainväliseen InterContinental-ketjuun. AFP:n mukaan hotellin turvatoimet ovat olleet suhteellisen löysät verrattuna muihin Kabulin alueen huippuhotelleihin.

Samaiseen hotelliin hyökättiin edellisen kerran vuonna 2011. Tuolloin 21 ihmistä kuoli itsemurhaiskussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

AFP: Taleban ilmoitti olevansa Kabulissa tehdyn hotellihyökkäyksen takana

Afganistanin sisäministeriö: Kabulilaishotellin hyökkäys vaati ainakin kuusi uhria

Asemiehet tappoivat ainakin viisi Kabulin hotellihyökkäyksessä – piiritys jatkunut koko yön