Talebanien hallitsema alue ehkä suurempi kuin koskaan

Taleban-sissit aloittivat viime kuussa perinteisen keväthyökkäyksensä.

Afganistanin turvallisuustilanne on huono. Taleban-sissit aloittivat viime kuussa perinteisen keväthyökkäyksensä. Hyökkäyksessä sotilastukikohtaan Mazar-i-Sharifissa maan pohjoisosassa kuoli ainakin 135 ihmistä.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä talebanit hyökkäsivät useille tiesuluille Etelä-Afganistanissa ja tappoivat ainakin 20 poliisia sekä haavoittivat toistakymmentä.

Ulkoministeriön siviilikriisinhallinnan asiantuntija Pia Stjernvall arvioi, että tällä hetkellä Talebanilla on hallussaan noin 40 prosenttia Afganistanista.

– Käsittääkseni osuus ei ole koskaan ollut noin suuri.

Yhdysvaltain johtama liittouma syrjäytti talebanit vallasta vuonna 2001, mutta järjestöä ei ole saatu nujerrettua, vaan sen valta on säilynyt etenkin maan eteläosissa. Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis varoitti taannoin niin ikään, että tästä vuodesta Afganistanissa tulee raskas.

Yhdysvalloilla on tällä hetkellä Afganistanissa vajaat 8 500 sotilasta ja sen Nato-liittolaisilla 5 000. Suomella on Afganistanissa 34 sotilasta. Siviilejä on ulkoministeriön mukaan noin 35.