Talebanin epäillään ottaneen haltuunsa Afganistanin heroiinituotantoa

Äärijärjestön epäillään pyörittävän omia huumetehtaita.

Äärijärjestö Talebanin epäillään ottaneen haltuunsa sodan repimän Afganistanin heroiinin tuotantoa.

Taleban hallitsi vielä 2000-luvun vaihteessa Afganistania. Valtansa menettämisen jälkeen vuosien ajan kapinassa ollut äärijärjestö on pitkään lohkaissut osuutensa maan unikontuotannosta verottamalla viljelijöitä. Nyt länsimaiset viranomaiset ovat huolissaan, että Taleban on alkanut pyörittää omia tehtaitaan jalostaakseen satoa morfiiniksi ja heroiiniksi ulkomaille vientiä varten.

– Korjattu sato prosessoidaan maan sisällä. He (Taleban) saavat enemmän tuottoa, jos he jalostavat sen ennen maasta vientiä, Yhdysvaltain huumepoliisin DEA:n edustaja William Brownfield kertoi toimittajille Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa hiljattain.

– On selvää, että luvut ovat epätarkkoja, mutta huumekauppa tuo miljardeja vuodessa, ja Taleban ottaa siitä huomattavan osuuden.

Nimettömänä pysyvä Afganistanin huumeiden vastaisten joukkojen neuvova asiantuntija kertoo AFP:lle, että Taleban myy jalostamansa heroiinin ensin alueellisilla markkinoilla noin 2 300–3 500 dollarin (1 900–3 000 euron) kilohintaan. Euroopan saavuttaessaan tukkuhinta huumeelle on jo 45 000 dollaria (38 000 e).

 

Merkkejä ilmassa

 

Lähteen mukaan lisääntyneet takavarikot morfiinin ja heroiinin valmistukseen tarvittavissa kemikaaleissa viittaa Talebanien aktiivisuuden lisääntyneen huumeiden tuotannossa. Viime vuonna kemikaaleja takavarikoitiin kaikkiaan 66 tonnia, kun tänä vuonna pelkästään ensimmäisen puolen vuoden aikana kemikaaleja takavarikoitiin 50 tonnia.

Myös morfiinin takavarikoinnit ovat lisääntyneet. Kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla ainetta takavarikoitiin 57 tonnia, kun koko viime vuoden aikana takavarikoitiin kaikkiaan 43 tonnia.

Afganistanin sisäministeriön mukaan tammi-kesäkuun aikana viranomaiset sulkivat 46 salaista huumetehdasta. Viime vuoden ensimmäinen puoliskon aikana määrä oli 16.

 

"Totta kai heillä on omat laboratorionsa"

 

AFP:n haastattelema lähde on varma, että Talebanilla on omat tehtaansa. Hän kuvailee Afganistanin eteläistä Helmandin maakuntaa "yhdeksi suureksi huumetehtaaksi". Maakunnassa viljellään arviolta 80 prosenttia maan unikosta.

– Helman on pelkästään huumeita, unikkoa ja Talebania. Suurin osa Talebanin rahoituksesta tulee unikosta sekä morfiini- ja heroiinilaboratorioista. Totta kai heillä on omat laboratorionsa, lähde sanoo.

YK:n huume- ja rikosviraston mukaan oopiumin tuotanto kattoi noin puolet Talebanin tuotoista viime vuonna. Viraston mukaan on olemassa "hataria todisteita", että Talebanin johtajisto on mukana opiaattien tuotannossa. Viraston mukaan ei kuitenkaan ole juurikaan todisteita siitä, että Taleban järjestönä pyörittäisi systemaattisesti huumetehtaita.