Tekniset ongelmat riivasivat Nigerian vaaleja

Äänestys sujui lauantaina kangerrellen Afrikan runsasväkisimmän maan Nigerian presidentin- ja parlamenttivaaleissa. Äänestysaikaa jouduttiin jatkamaan suunnitellusta, sillä osalta äänestyspaikoista oli puuttunut materiaaleja ja henkilökuntaa. Lisäksi esimerkiksi sähköisten äänestyskorttien luvussa oli ollut ongelmia.

Vaalit oli määrä järjestää alun perin jo viikkoa aikaisemmin, mutta vaaliviranomaiset ilmoittivat lykkäyksestä vain muutamaa tuntia ennen äänestyksen alkua.

Lykkäyksen arvioitiin laskevan äänestysaktiivisuutta, sillä viime viikonloppuna osa äänioikeutetuista oli matkustanut pitkän matkan kotiseuduilleen äänestämään. Kaikki heistä eivät pystyneet tekemään samaa uudestaan.

Viikon takaisen lykkäyksen syyksi kerrottiin muun muassa logistiset ongelmat, joiden takia vaaliaineistoja ei saatu toimitettua kaikille äänestyspaikoille.

Presidentti Muhammadu Buhari, 76, oli ensimmäisten joukossa vaaliuurnilla, kun äänestyspaikat avautuivat aamuyhdeksältä Suomen aikaa. Presidentti äänesti kotikaupungissaan Daurassa.

Buharin päähaastaja Atiku Abubakar, 72, puolestaan äänesti Yolassa maan koillisosassa ja kertoi olevansa vaikuttunut äänestysvilkkaudesta. Kun häneltä kysyttiin, aikooko hän hyväksyä vaalituloksen, hän vastasi olevansa demokraatti.

Äänestyspaikkoja oli kaikkiaan noin 120  000. Vaalituloksia odotetaan ensi viikon alkupuolella.

Puolueita syytetty äänestyskorttien ostamisesta

Kansalaisjärjestöjen mukaan ainakin 16 ihmistä kuoli vaalipäivän väkivaltaisuuksissa.

Maan koillisosassa Maidugurin kaupungissa sotilas sai surmansa ja parikymmentä loukkaantui heti aamusta, kun äärijärjestö Boko Haramin taistelijat yrittivät tunkeutua kaupunkiin vähän ennen äänestyksen alkua. Asukkaiden mukaan hyökkääjät saatiin torjuttua.

Lisäksi puolueita syytettiin jo ennen vaalipäivää äänestyskorttien ostamisesta. Viime vuonna Kaakkois-Nigeriassa järjestetyissä paikallisvaaleissa äänestäjät kertoivat puolueiden tarjonneen heidän korteistaan 3  000–5  000 nairaa (7–12 euroa) kappaleelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.